Идентификация



200 години от рождението на Георги Раковски и 145 години от Оборищенското събрание Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



Днес, 14 април, отбелязваме две значими събития – 200 години от рождението на великия патриот на България – Георги С. Раковски и 145 години от Оборищенското събрание, април 1876 година – първото българско народно събрание и началото на парламентарната демокрация в България.

Георги Стойков Раковски е признат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, на модерната българска политическа мисъл, армия, дипломация и държавност. Революционен демократ, писател, поет, публицист, журналист, историк и етнограф/етнолог.

Роден на 14 април 1821 година в Котел. Посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Множество мероприятия през годината, са част от националните чествания, посветени на възстановяване на спомена за великия патриот на България, организирани от Инициативен комитет, с председател генерал-майор д-р Груди Ангелов – началник на Военна академия „ Г. С. Раковски“.

Специални събития ще има в редица български градове, участници в Инициативния комитет, сред които и Панагюрище.

Национална научна конференция, посветена на 145-тата годишнина от Априлското въстание през 1876 година и на 200 години от рождението на Раковски, организирана от Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище и ИИИ –  БАН, ще се проведе в град Панагюрище на 13 и 14 май 2021 година.

Днес бележим и 145 години от Оборищенското събрание – първото българско народно събрание.

 

145 години Оборище е място за поклонение, за размисъл и почит, защото от тук тръгва възкресението на Новата Българска държава. Оборище събира онези българи, различни по занаят, различни по образование, различни по възраст, но обединени от едно – твърдата решимост, че е дошло време българите да имат своя държава, която да се нареди сред модерните европейски държави.

Събранието се провежда от 14 до 16 април 1876 година в местността Оборище, край Панагюрище. То е свикано по решение на Гюргевския революционен комитет, за да се уточнят въпросите, свързани с подготовката на избухналото броени дни по-късно Априлско въстание.

Точният брой на първите народни избраници е неуточнен и до днес. Тома Георгиев участвал в събранието и секретар на Бенковски споменава в „Кратка история на Средногорското въстание”, че представителите са били 80, а общо присъстващите около 400 души. Захари Стоянов дава сведения за 350 присъстващи и делегати под 150. Съществуват и други различни източници, с различен по брой присъстващи. На паметника в местността, където се е провело събранието има списък с имената на 67 представители, като са се използвали данните на Димитър Страшимиров. По последни проучвания броят им не бил повече от 75 делегата, от 54 населени места, от четвърти революционен окръг.

Знаменателна е характеристиката за оборищенци, която ни остави мемоаристът на Априлското въстание Захари Стоянов: „.....Моите оборищенски депутати са ангели, най-чистите, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения – искам да кажа пътни и дневни пари - които бяха: грозната бесилка и заптийският камшик.“