Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Трети март, ден на вяра и надежда, блян и упование, на преклонение пред подвига  и саможертвата! Ден, който историята оценява и предава във времето.

143 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани в Панагюрище, с празнична програма.

Честването започна на площад „20 април“, с издигане на  националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки и полагане на цветя на паметника на Георги Бенковски.



Празнично шествие, водено от Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, представители на образователни и културни институции, жители и гости на общината, се отправи към Църквата „Свето Въведение Богородично“.




Благодарствен молебен бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство Свещеноиконом  Атанас Манолов, отец Румен Стоименов и протойерей Ангел Разградлиев –  свещеници от Панагюрска духовна околия.



В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред „Вечния огън“,  паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.



От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил, където директорът на Исторически музей –  Панагюрище –  доц. д-р Атанас Шопов, припомни факти от историята и славните събития:



„Има епохи, които сами по себе си са важни, в тях борбите и резултатите имат огромно значение за определяне на перспективата в историята на даден народ. Те приковават и ще приковават завинаги вниманието на нас потомци. В тези велики епохи и малкото се оказва значимо, защото всеки вграден камък е част от фундамента на бъдещето. Една такава епоха за нас е Българското възраждане. Епоха, която имаше нужда от герои и която наистина роди такива личности на революционното действие. Те бяха „безумни мечтатели” и неуморими радетели за национално свестяване и еманципиране на народа ни. И всеки разказ за тях придобива непреходно значение за потомството, което търси в него частица от истината за поривите и дейците на тази епоха.“



Тържественото честване на Националния празник на Република България продължи с патриотичната песен – „България“, в изпълнение на Стивъни Джунова, възпитаничка на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с вокален педагог г-жа Нона Немигенчева и с поднасяне на венци и цветя, в знак на признателност и преклонение.




През целия ден стотици жители и гости на община Панагюрище поднасяха цветя, в знак на признателност и почит към героите, пред „Вечния огън“, част от мемориален комплекс „Априлци“.






Последно променен на Четвъртък, 04 Март 2021 15:10