Идентификация



С ИЗЛОЖБА НА АКАД. АРХ. БОГОЯ САПУНДЖИЕВ СТАРТИРА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА „ИЗКУСТВО С ПАНАГЮРСКИ ДЪХ – ТВОРЧЕСТВО ОТ ОБЩНОСТТА ЗА ОБЩНОСТТА“ Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Творческият проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество от общността за общността“, започва с изложбата на акад. арх. Богоя Сапунджиев „Земя завинаги“ по случай 90-тия юбилей на автора.

Акад. арх. Богоя Сапунджиев  е български архитект и сценограф с впечатляваща биография. Роден в Панагюрище през 1930 година, в семейство на адвокат и учителка, има трима братя и една сестра. Всички деца свирили на музикален инструмент, самият Богоя – на китара. Но той избира не музиката, а изобразителното изкуство и поезията.

През 1955 г. завършва Московския архитектурен институт. Дълги години е началник на Декоростроителния отдел и художник-постановчик в Студията за игрални филми „Бояна“. Работи главно в областта на филмовата сценография. Негова е сценографията на над 100 филма, между които: „Хроника на чувствата“, „Галилео Галилей“, „Най-добрият човек, когото познавам!“, „Селянинът с колелото“, „Малката русалка“, „Фильо и Макензен“, „Топло“, „Хан Аспарух“, „Брегове в мъгла“.

Сценограф е и на много театрални постановки и опери. Автор е на десетки празнични украси и оформления. Пише стихове, автор е на 14 книги за деца и 8 стихосбирки за възрастни. Преподава на студенти по режисура от софийския филиал на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Лауреат е на Димитровска награда, носител е на званието „Заслужил деятел на културата” и на отличието на Министерството на културата „Златен век”. Почетен гражданин е на Панагюрище.

Има 28 самостоятелни изложби, като негови творби се намират в редица български и европейски галерии и музеи.

Настоящата изложба е озаглавена „Земя завинаги“, включва 100 картини на автора. И тази, както и всички, изложби на арх. Богоя Сапунджиев е предшествана от книга.


alt

Г-жа Галина Матанова, заместник-кмет  „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище поздрави архитект Сапунджиев и в знак на признателност към богатия му творчески път връчи символичен за Панагюрище дар – реплика на лъвчето от кокардата, носена от панагюрските въстаници по време на Априлското въстание през 1876 година и книги за Панагюрище от панагюрски автори.

Творбите на акад. арх. Богоя Сапунджиев  могат да бъдат разгледани в изложбената зала на Театър Дом-паметник до 30 октомври 2020 година.


alt