Идентификация



В деня за прошка джумали прогониха злото в Бъта, Елшица и Попинци Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


По стар обичай на Сирни заговезни панагюрските села Бъта, Елшица и Попинци се превърнаха в център на маскарадните и кукерските игри.

Десетки зрители наблюдаваха играта на многобройните рогачи, кукери и джумали, които гониха злите сили и приветстваха пролетта.

Празникът започна първо в село Бъта. Сред причудливите  кукерски маски имаше всякакви митични създания, но безспорната атракция бе Рогачът. Настроението се поддържаше от народна изпълнителка и оркестър, който озвучаваше центъра.


С кукерско шествие бе изгонено злото и в село Елшица. По традиция местните кукери бяха особено атрактивни с дълговласите си костюми, огромни маски и тежки звънци. Празникът беше изпъстрен с много музика, танци и веселие.


В Попинци пък проведоха „Пролетни игри около въртяжката“.

Обичаят "Въртяжка" датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.


Обичаят "Въртяжката" се практикува единствено в село Попинци.

Седмица преди това, на Местни заговезни, в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. На празника гостуваха пет кукерски групи от различни краища на България.