Идентификация



Жълт код за силен вятър в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За 24.02.2020 г. НИМХ-МОН обявява „жълт“ код за силен с пориви до 25 м/сек. северозападен вятър за 28 области от страната, включително област Пазарджик. 

През нощта над страната ще има разкъсана средна и висока облачност. Ще духа до умерен югозападен вятър и в повечето райони минималните температури ще бъдат между 3° и 8°, само в котловините, защитени от вятъра – около 0°. Утре през страната ще премине размит студен атмосферен фронт. Ще бъде ветровито, преди обяд в Северна България, а след обяд и в Южна северозападният вятър ще е силен до бурен, на места с пориви до 25 м/с. Облачността ще променлива, без съществени валежи. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 12° и 17°.

Над планините облачността ще е променлива, често значителна, но без съществени валежи. Ветровито – с бурен до ураганен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 3°.

На Черноморието ще има променлива облачност. Преди обяд ще духа до умерен югозападен, а след обяд силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха от 13° до 17°. Температурата на морската вода ще е между 8° и 9°. Вълнението на морето ще бъде от 2 до 3 бала.

Явления: около и след пладне на места в североизточната четвърт от страната ще има слаби превалявания от дъжд.

Kоличество на валежа: от 1 до 3 л/кв.м.

Вятър: от запад-северозапад, между 6 и 9 м/с, в Дунавската равнина и Черноморието, между 9 и 12 м/с, с пориви до 18 и 20 м/с, по планинските била до и над 25 м/с.

Минимални температури: между 1 и 6 градуса.

Максимални температури: между 11 и 16 градуса.