Идентификация



Близо 300 кукери гониха злите сили в село Оборище на Рогачовден Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Близо 300 кукери от различни краища се събраха днес, на Месни заговезни, в панагюрското село Оборище, за да прогонят злите духове, така че да има здраве и берекет през настоящата година.

Общо 6 групи, сред които домакините от Кукерска група „Рогач”, село Оборище и гостите от „Сдружение на орището”, село Попинци, Кукерски клуб „Златните кукери”, село Челопеч, Кукерска група „Джумали”, село Калугерово, Кукерска група от град Калофер и Кукерска група от село Лесново преминаха в шествие по улиците с танци и наричания за здраве, посрещнати от стотици жители и гости на Оборище.



Сред основните образи, освен Рогач и Джумал, имаше още камила, поп, булка и младоженец, шафери, циганки, мечка, орачи, сеячи и кукери. Костюмите им бяха атрактивни, изработени от животински кожи, накичен с рога, тежки звънци и пискюли.


Сред гостите на днешния празник бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и общинските съветници Томи Наплатанов и Делчо Радулов.


Празникът се организира от Кметство село Оборище, фирма „Фаиър” ООД, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кукерска група „Рогач”, които бяха подготвили богата програма с народно веселие, греяно вино и ошав. Генерални спонсори на празника са инж. Христо и Николай Дуракови.


С днешния ритуал започват серия кукерски празници в община Панагюрище и продължават до Сирни Заговезни.  МАСКАРАДНИ И КУКЕРСКИ ИГРИ предстоят в селата Бъта, Елшица и Попинци.


Последно променен на Неделя, 23 Февруари 2020 16:23