Идентификация



Облечете се в розово, не затваряйте очи пред тормоза в училище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Панагюрище, съвместно с Български младежки червен кръст /БМЧК – Панагюрище/, ще проведат кампания в училищата от цялата община по повод  Деня на розовата фланелка, който по традиция се отбелязва в последната сряда на месец февруари.

Тази година Международният ден за борба с тормоза в училище, по-известен като Ден на розовата фланелка, е на 26 февруари. Планирането, организацията и провеждането му се осъществяват с активната подкрепа на  учителите, родителите и учениците от прогимназиален курс в общината.

От Местната комисия са поставили информационни афиши, с които  приканват всички да се включат в предстоящото отбелязване на деня и да се запознаят с неговия смисъл.

Организаторите са планирали да раздадат на всички прогимназиални учители,  желаещи да се включат, розова фланелка с позитивен слоган, за да бъдат всички те посланици на каузата, в качеството си на будители и пример за подражание на възпитаниците си.

Сред учениците ще бъдат разпространени  брошури с информация за това от къде и как тръгва инициативата, както и колко е важно да се обединим около недопускането на тормоз в училище.


Учениците ще имат възможността да се включат с неща, изработени от тях, посветени на темата за противопоставяне на агресията  при децата. В коридора на всяко училище ще се нареди експозиция на изработеното, като всяко дете ще получи малък подарък със символите на кампанията за активността и усърдието си.

Подготвени лектори от БМЧК и обществените възпитатели от Кабинета за социална превенция, помощен орган към МКБППМН, ще посетят по покана класовете за обсъждане и дискусии по темата за тормоза и начините за преодоляването му.

На родителски срещи в училищата ще бъдат раздадени помагала за родители „Да противостоим на тормоза и деструктивното поведение при децата“.

Инициативата датира от 2007 г., когато две момчета, деветокласници, в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил подложен на подигравки и унижение заради розовото поло, което носел. Още на следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват и раздават 50 розови тениски в подкрепа на тормозения им съученик.

Години по-късно, с носенето на розова риза, тениска или с розова панделка на ревера, всеки в този ден може  да отправи своето послание в подкрепа на ненасилието и  нетолерирането на агресията и грубостта в отношенията.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.


Секретарят на местната комисия Евгения Загорска обяснява  факта, че за миналата 2019 година в МКБППМН са постъпили само два сигнала за агресивно поведение на малолетни в училище с две предпоставки - толерантното отношение на общността към  проявите на насилие изобщо, и в частност при децата, и неразпознаване на МКБППМН като институция, в която освен органите на съда, прокуратурата и полицията,  всеки – длъжностно лице или гражданин - който има проблем, свързан с   насилие между  деца, може да подаде сигнал.

Организаторите апелират да подкрепим тази кауза, защото само активното участие на всички и споделената отговорност между учители и родители могат да окажат въздействие върху ограничаване на тормоза в училище.


Последно променен на Вторник, 11 Февруари 2020 07:21