Тържествено бяха отбелязани 181 години от рождението на Нешо Бончев Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


181 години от рождението на първия български литературен критик, просветител, философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог Нешо Бончев бяха отбелязани днес, 14 януари.


На честването под наслов „Нешо Бончев – нашият патрон” в градския парк на Панагюрище, пред бюст-паметника на просветителя, пристигнаха ученици и техните преподаватели от СУ „Нешо Бончев“.


За живота и делото на Нешо Бончев разказа ученичката Стела Дилова, а Евгения Ангелова прочете есе на тема „Нешо Бончев-нашият патрон”, част от което гласи:

„Орисан с бурен дух, чиста душа, покоряващ ум и златно перо, Нешо Бончев е посланик на светлината в съзнанията както на ученици, така и на учители.

Запознати с делото на своя патрон, учениците с гордост носят името Бончевци и с усмивка продължават неговата борба срещу посредствеността, пазят неговото духовно завещание и прославят името му, защото „той нам остави свят завет, / с просвета да вървим напред!”


В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха положени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев - проф. Марин Дринов.