Идентификация



Жълт код за валежи е обявен в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


От НИМХ-МОН съобщават, че за 25.11.2019 г., е обявена първа степен на опасност – жълт код за валежи от дъжд, като на места количествата ще достигат до 20-35 л/кв. м. за областите: Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°. Под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон, ще бъде предимно облачно и след обяд на много места ще има валежи от дъжд. Значителни ще са количествата в южните и планинските райони от страната. През нощта срещу вторник валежите ще продължат. Вятърът ще бъде предимно от изток, умерен, в източните райони - временно силен. Максималните температури ще са между 9° и 14°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Под около 1700 метра н.в. валежите ще са от дъжд. Ще духа умерен и силен югоизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 2°.

По Черноморието ще преобладава облачно време. След обяд по южното крайбрежие ще има валежи от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу вторник. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 16°. Температура на морската вода е 16° - 17°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Явления: с прекъсвания на много места ще превалява дъжд, над около 2000 м  – от сняг. След пладне и привечер валежите в Южна България ще бъдат временно интензивни, на места придружени от гръмотевици. Видимостта при валеж и преди пладне в низини, котловини и около водни басейни ще бъде намалена до мъгла, в комбинация с ниска слоеста облачност.

Kоличество на валежа: от 5 до 10 л./кв.м; в Южна България - от 25 до 35 л./кв.м.

Вятър: от североизток-изток, от 3 до 6 м/с, в Източна България и планинските райони от 5 до 10 м/с с пориви от 12 до 15 м/с.

Минимални температури: между 5 и 10 градуса.

Максимални температури: между 9 и 14 градуса.