Поздрав от кмета на община Панагюрище Никола Белишки по повод 134 години от обявяването на Съединението в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

      На днешната дата, 2 септември, през 1885 година панагюрци отново вписват името на града си в страниците на героичната българска история, следвайки примера на славните Априлци. Тази дата е свята за всички нас, защото преди 134 години България извоюва сама своето обединение, без чужда намеса!

      На тази дата в борческо Панагюрище трима млади и родолюбиви гимназисти дават началото на Съединението на разделената по волята на Великите сили Майка България. И това се случва само девет години след като Априлци дадоха живота си и платиха с кръвта си за Свободата на България.

      С право тогавашните вестници наричат Съединението и легендарната му военна защита „българското чудо“. В тези съдбовни дни българите от двете страни на Балкана, съ-единени в името на България са доказали, че можем да разчитаме на собствените си сили, че когато сме единни и стоим на страната на правдата, няма невъзможни неща.

     С акта на Съединението българите постигат не само териториално, но и духовно обединени – нещо, към което не бива да преставаме да се стремим и днес, и в бъдеще.

     Днес повече от всякога ни е нужно да се върнем към корените си, да сведем глави пред героите на Съединението! Да повярваме в тяхното верую – СЪЕДИНЕНИЕ ТО ПРАВИ СИЛАТА! Да помним, че България е силна, когато е единна!

Нека живеем в единение днес, за да я има България и да пребъде през вековете!

Да живее Панагюрище! Бог да пази България!

НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ