За осма поредна година Панагюрище преливаше от вдъхновение, настроение и красота Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За осма поредна година Община Панагюрище организира и проведе Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение и красота“. Цяла седмица през юни беше наситена с различни проявления на изкуствата, в жанрово и стилово разнообразие, които дадоха възможност на жителите и гостите на община Панагюрище да се докоснат до творчеството на автори, теми и герои, да открият най-близкото за сърцето и душата си и да се насладят.

Юнските празници на изкуствата стартираха на 12 юни с красивата музика на Хилда Казасян. Чаровната джаз изпълнителка избра Панагюрище за емоционално начало на националното си турне „Да послушаме кино”. Хилда представи едни от най-красивите теми от български филми, с нови, направени за този концерт аранжименти, а заедно с нея на сцената бяха музикантите Живко Петров, Димитър Карамфилов, Христо Йоцов и Михаил Йосифов. Специални гости бяха Васил Петров и Теодосий Спасов - също ценени от публиката артисти, с постоянен стил и доказана класа.


На 13 юни, в изложбената зала на Исторически музей-Панагюрище, своето изкуство представи доц. д-р Ралица Мирчева. Навръх рождения си ден тя откри своята самостоятелна изложба „Живопис”. В експозицията бяха включени творби, които изразяват един оригинален рисунък, който прави картините на доц. Мирчева запомнящи се от пръв поглед. „Това е и целта – да подчиня своята емоция и усет за обем, форма, цвят и пространство в един своебразен графичен и живописен стил”, сподели авторката пред гостите на събитието.


На 13 юни, в царствено украсената зала на Театър Дом-паметник, се състоя и годишният концерт на възпитаниците на ЦПЛР-Панагюрище, озаглавен „С усмивка под дъгата“.

Младите дарования от класовете представиха пред публиката програма, разнообразна по стил и звучене. В концерта взеха участие: ВГ „Звънче“ с музикален ръководител Стефка Стефанова, школа „Поп и джаз Пеене“ с ръководител Нона Немигенчева, Пепа Филина и Величка Маслева, МС „Елинор“, МС „Бейби Елинор“ и ТС „Панагюрско съкровище “ с хореограф Елеонора Найденова, литературен клуб с ръководител-Петя Сеферинкина и клуб „Репортер“ с ръководител Мария Куртакова. С годишния си концерт децата и младежите от ЦПЛР-Панагюрище се доказаха като едни завършени творци, които тепърва ще радват с изявите си на родната сцена.


На18 юни, в Общинска библиотека „Стоян Дринов”, гостува прекрасната поетеса с панагюрски корени Венета Арахангелова. Творчеството й беше представено от Академик Марин Кадиев, председател на Българския литературен форум при БАНИ:  „Венета Арахангелова предизвиква всеки, докоснал нейния изящен стих да влезе в несъгласие със самия себе си, да надхвърля битово-материалното в действителността, да преодолява несъвършената си човешка природа и да оправдава и доказва градивното си човешко предназначение.“


На 19 юни, в голямата зала на Театър Дом-паметник, Формация за народни танци „Средногорска жарава”  представи първия си самостоятелен концерт. Събитието под наслов „С искрите на жаравата” беше благотворително, във връзка с 5 години от регистрацията на ССНЦ – Сдружение с нестопанска цел „Формация за народни танци Средногорска жарава”. Със средствата, събрани от концерта, сдружението ще подпомогне дейността си, като планира да обогати носиите си.


Празниците на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“ завършиха с представлението „Котка върху горещ ламаринен покрив” на Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол. Постановката се игра на 21 юни в голямата зала на Театър Дом-паметник.

Постановката, дело на Бойко Илиев, събра на една сцена Йоана Буковска-Давидова, Янина Кашева, Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова и Анатолий Ставрев.

Публиката стана свидетел на взривоопасните и покрити с лицемерие отношения в семейството на най-богатия плантатор на Юга, неизбежно изяснени на последния му рожден ден.


Програмата на Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение и красота“ беше изградена на принципа на висок професионализъм и подари на жителите и гостите на Панагюрище богато жанрово разнообразие, чрез което всеки откри най-близкото до сърцето си проявление на изкуството.