Жълт код за валежи и гръмотевични бури в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


НИМХ-МОН обявява първа степен на опасност - жълт код за валежи и гръмотевични бури на 31.05.2019 г. за област Пазарджик. Очакваните количества – между 20 и 35 л/кв.м., локално – до 60 л/кв.м.

През нощта в Южна България валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. И утре ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. По-голяма вероятност за значителни валежи има в източната половина на страната. Вятърът от запад -северозапад ще се усили, по-чувствително в западната половина на Дунавската равнина и там ще е почти без валежи. Максималните температури ще са между 19° и 24°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

Над Черноморието ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са 20°-21°. Температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 31.05.2019 г.:

Явления: сутринта валежи от дъжд, придружен с гръмотевици, ще има главно над северните, централните южни райони от страната и в планините. Около и след пладне предимно в източната половина от страната и в планините ще продължи развитието на мощна купесто-дъждовна облачност, от която на много места ще има валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки и локални наводнения.

Kоличество на валежа: 20-30 л./кв. м; в планините, Дунавската равнина и централните южни райони около и над 50-70 л/кв.м.

Вятър: северозапад-север, 2-5 м/с; около и след пладне с пориви 8-12 м/с, а в южните райони от страната временно от юг-югозапад .

Минимални температури: между 12 и 17 градуса.

Максимални температури: между 22 и 27 градуса.

 

 

Метеорологична прогноза от МЦ на ВВС за 01.06.2019 г.:


Явления: В централните райони от страната ще продължат валежите от дъжд.

Kоличество на валежа: до края на валежната обстановка, на места в Централна и Северна България, сумарното количество ще достигне около и над 70-90 л./кв. м.

Вятър: от северозапад-север-североизток, 2-5 м/с, на места временно с пориви до 8-10 м/с.

Минимални температури: между 11 и 16 градуса.

Максимални температури: между 21 и 26 градуса.