Образователно куклено шоу за разделното събиране на отпадъци събра стотици деца от община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Деца от началните класове от училищата в Панагюрище, Попинци и Поибрене се събраха на детски празник под наслов ,,Нахрани ме разделно“. На 29 май, в голямата зала на Театър Дом-паметник, ,,Екопак България‘‘ и ,,Театър на приказките“, представиха детската пиеса ,,Приказка за юначета с празни тумбачета“.

Събитието е част от културната програма на Община Панагюрище за 2019 година и е в изпълнение на Програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на общината.


Инициативата запозна малчуганите с проблемите на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. За целта децата влязоха в ролята на спасители на планетата, които заедно с обичани приказни герои  се научиха как да разделят по вид отпадъците и кой вид в кой цветен контейнер се изхвърля.  Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, героите, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, изхвърлени разделно в жълтия, синия и зеления контейнер на „Екопак България“,  научиха децата защо е важно отпадъците от опаковки да се събират разделно. Героите разказаха колко е необходимо повече хора да изхвърлят разделно боклука си в разноцветните контейнери и обясниха как отпадъците могат да бъдат рециклирани, за да заживеят нов живот.


Всички деца танцуваха с героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая получиха подаръци – книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.

„Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 5000 деца на възраст от 4 до 8 години.