Панагюрище отбеляза 9 май - Деня на Европа и Деня на победата Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ днес в Панагюрище бе отбелязан 9-ти май - Деня на Европа и Деня на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Тази година се навършват 69 години от декларацията на Робер Шуман, а Русия празнува 74-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. По този начин се обединяват два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Девети май е мостът, по който пренасяме изконните човешки ценности, отстоявани с цената на милиони животи и превърнали се в устои на съвременна Европа. Ценности като мир, живот, хуманизъм, демокрация, равноправие, сигурност, справедливост, разум, прогрес, човешко достойнство, солидарност“, бяха част от думите на Радка Костуркова - Главен експерт "Култура и туризъм" в Община Панагюрище.


Музикална програма представиха възпитаниците на школа „Евгений Зумпалов” при Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище Габриела Спасова и Ивайла Манчева, с ръководители Величка Маслева и Пепа Филина.


Пъстроцветни балони - символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище, a в памет на загиналите по време на Втората световна война бяха положени цветя.