Идентификация



Жълт код за силен вятър в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


От НИМХ-МОН за 07.05.2019 г. е обявена първа степен на опасност – жълт код за силен вятър от запад-северозапад с пориви до 18-20 м/сек. за областите: Благоевград, Ловеч, Перник, Русе, София, Велико Търново, Габрово, Монтана, Плевен, Сливен, Стара Загора, Видин, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, София област, Търговище и Враца.

През нощта валежи ще има главно в източната половина от страната и планините, като постепенно ще спират. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Утре ще е ветровито, със значителна облачност. На места ще превали, но валежите ще са слаби. Минимални температури - между 5° и 10°, по Черноморието между 11° и 13°, максимални в Северна България и високите полета на Западна между 9° и 14°, в останалата част от страната от 13° до 18°.


Над планините ще има значителна облачност и ще превалява предимно сняг. Ще духа силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат, максималната на 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 3°.

Над Черноморието ще има значителна облачност. На места в южната част ще превали дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха между 16° и 18°. Температурата на морската вода е между 14 и 15°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.


Явления: сутринта ще превали дъжд над Източна и особено Югоизточна България; около и след пладне временно ще превали над южните и западните планински райони, като в Западна България над 1000 метра надморска височина валежът ще е от сняг.

Kоличество на валежа: от 1 до 15л./кв.м.

Вятър: от запад-северозапад от 7 до 10м/с, около и след пладне с пориви между 13 и 18м/с, в Дунавската равнина и западните части на Тракийската низина с пориви от 18 до 23 м/с.

Минимални температури: между 5 и 10 градуса.

Максимални температури: между 12 и 17 градуса.