Идентификация



Донка Кацарева е тазгодишният носител на Общинската награда за краеведска дейност „Любородие“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Комисия, назначена със Заповед на кмета на община Панагюрище, определи за носител на престижната награда за 2019 година творецът Донка Кацарева.

Комисията с председател Галина Матанова-заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище и членове Дида Карайлева – ВрИД директор на ОУ „Двайсти април“; Георги Георгиев – председател на ПК „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ на Общински съвет – Панагюрище; Доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище и Стефан Рапонджиев – председател на училищното настоятелство на ОУ „Двайсти април“ оцени високо значимостта на цялостния краеведски труд на г-жа Кацарева.

Плакетът ще бъде връчен от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, на 25 април 2019 година, по време на празничното честване на патронния празник на ОУ „Двайсти април“.

Наградата за краеведска дейност „Любородие“ е учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“-Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума.

Събитието е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 143 години Априлска епопея и програмата за отбелязване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април“.


Наградата за краеведска дейност „Любородие“ се присъжда на Донка Кацарева за творческата й дейност с любородна насоченост:

- Сборник „Народни песни от Панагюрище“ – събрани и класифицирани от Кацарева;

- „Панагюрище – светиня българска“ – книга за историята на Панагюрище;

- Литературни албуми за Нешо Бончев, за проф. Марин Дринов, за Райна Княгиня (в съавторство с Цонка Чoлакова), за Национален фестивал „Родолюбие“;

- Песни: „Княгинята“ – за Райна Княгиня, „Зографката“ – за Цвята Зографска, „Боляринът Белица и сестра му Елица“ – по народна легенда, „Параклисът на майстор Делян“ – драматична поема;

Създадени са песни от различни композитори по текстове на Кацарева с патриотична тема. Пет от тях са издадени в дискове, а две: „Българийо, обичам те“, която е химн на фестивала „Родолюбие“ – композитор Хайгашод Агасян и „Ние сме децата на България“ – композитор Светослав Лобошки са поместени в учебниците по пеене.

Филмово изкуство:

- Кацарева е един от сценаристите на филмите „Градът на бунта“ – за Панагюрище и на филма за Павел Бобеков, снимани и излъчени по Българска национална телевизия.

- Сценарий за телевизионен филм за Нешо Бончев, сниман от телевизия 7;

- Един от сценаристите на телевизионен филм за проф. Марин дринов и осъществен с участието на Кацарева и нейни ученици от 11 клас „Урок по родолюбие“, сниман от Българска национална телевизия;

- Кацарева е сценарист и режисьор на филм за Елена Николай, сниман от телевизионно студио „Оборище прим“;

- Сценарий и стихове за ораторията „Април бунтовен“ (музика: Делчо Радивчев);

- Участия в национални и местни форуми с литературно-исторически изследвания „Априлското въстание, отразено в песенния фолклор“, „Непокорният дух на панагюрци, отразен в народните песни“, „Хайдушките войводи в Средна гора“, „Участието на учителите от Панагюрище в народните борби за освобождение“, „Образът на панагюрката в песенния фолклор“, „Празничната обредност – израз на богатата душевност на панагюрци“, „Сава Радулов – забележителен възрожденец“, изследване върху наименованията на местностите в панагюрския край и на родови фамилии, реферати за Стоян Дринов, Богдан Овесянин и други.

Театрални спектакли с ученици и възрастни по сценарии и режисура на Кацарева:

- „Бият панагюрските камбани“;

- „Оборище свято“ и „Сокол иде – гълъбица води“ – по панагюрски народни песни;

- Седянка се сбира у нашите комшие“ – по народни песни;

- „Посрещане на ген. Дандевил и капитан Галперт“;

- „Боляринът Белица и сестра му Елица“;

- „Княгинята“;

- „Зографката“;

- „Ние сме една душа в две тела“ – за неповторимата дружба на Нешо Бончев и Марин Дринов.

Като директор на училищата „Двайсти април“, „Нешо Бончев“ и „Проф. Марин Дринов“, Кацарева организира краеведческа дейност с учениците и създаване на музейни сбирки.

Кацарева е създател на Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“.

Последно променен на Вторник, 23 Април 2019 13:08