В Панагюрище започна XV-тото издание на Националния фестивал „Родолюбие‘2019“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На свещената за всички българи дата, 20 април, в Панагюрище стартира Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в два поредни дни и събра над 320 изпълнители от 16 населени места. Тази година фестивалът се посвещава на 130-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев.

Преди официалното откриване на празника, се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав "Елинор" и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина”.

Шествието премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”. Там участници във фестивала поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание.

Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който е и патрон на фестивала. Сред официалните гости бяха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, представители на образователни и културни институции.

В продължение на два дни, вие, младите таланти на България, ще изпеете едни от най-родолюбивите песни. Песни, в които ще се пее за род и Родина, за обич, за приятелство, за бащин дом. Това са неща, които са най-святи за човек. Неща, които ни правят общност и неща, които ни карат да продължим напред. Тези песни и тези думи не са просто парещи слова и мелодия, те са онази искрица родолюбие, която вие ще разпалвате и която най-добре блести тук, в Столицата на свободата, Панагюрище.”, сподели кметът Белишки и изказа благодарност към Организационния комитет с председател г-жа Галина Матанова, към участниците, които по този начин съхраняват българщината и отправи поздрав към журито.

Малките панагюрски таланти от ЦПЛР-Панагюрище, с музикален педагог Нона Немигенчева, Стивъни Джунова, Кристияна Чуклева и Сияна Кокотанекова изпълниха песента „Аз съм българче”, а Християн Балев изпя химна на „Родолюбие” – „Българийо, обичам те”, по текст на Дочка Кацарева.

Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от професионално жури с председател  ДОЦ. ЕТИЕН ЛЕВИ - български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в НБУ, консултант и вокален педагог в редица риалити  формати, хабилитиран доцент от 2006 год.

И членове:

КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ – любим певец, музикант, композитор, текстописец, аранжор

и инструменталист, автор на множество песни.

МАЯ РАЙКОВА - продуцент в Българско национално радио, изпълнителен продуцент на

Националната класация „БНР топ 20“ и на Конкурса за нови български песни „Пролет“;

ДОЧКА КАЦАРЕВА- литератор, педагог, общественик, основател на НФ „Родолюбие“.

Паралелно с професионалното жури, изпълненията на участниците ще се оценяват и от детско жури в състав: ВИКТОРИЯ МАНЕВА и КРИСТИНА ВЕЛЕВА.

За първа година ще се проведе и Галаконцерт „Родолюбие‘2019“,  с участието на носители на специалната награда на фестивала „Живият пламък“. Събитието ще бъде на 20 април от 18:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник. Водеща ще бъде обичаната актриса с панагюрски корени Василка Сугарева.

Конкурсната програма продължава на 21 април от 09:00 часа в Театър Дом-паметник, голяма зала. Същият ден ще бъде награждаване на лауреатите, връчване на специалните награди и закриване на фестивала.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО И МОМЕНТИ ОТ КОНКУРСНАТА ПРОГРАМАПоследно променен на Неделя, 21 Април 2019 06:50