ПАНАГЮРИЩЕ ЧЕСТВА 142 ГОДИНИ АПРИЛСКА ЕПОПЕЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание в Панагюрище днес /1 май 2018 година/ започна в 10:30 часа с Литийно шествие и пренасяне на Поибренския сребърен кръст /придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски/ от Историческия музей до централния площад „20-ти април“.Литийното шествие бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“ и представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“. В него се включиха Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът Георги Павлов, народният представител от 44-то Народно събрание на Република България Станислав Станилов, областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на културни и образователни институции, жители и гости на Панагюрище.


С тържествен ритуал на исторически площад „20-ти април“ бе издигнато знамето на Република България от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки.


С внасянето на Поибренския сребърен кръст в църквата „Свето Въведение Богородичо” започна Панихида в памет на загиналите в Априлското въстание, отслужена от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

Тържественото честване на 142-та годишнина от избухването на Априлското въстание в Панагюрище продължи с Военно-историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘1876“.