Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ПРАЗНУВА 24-ти МАЙ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


24-ти май! Най-светлият, най-лъчезарният, най-българският празник!

24-ти май – символ на достойнство, традиция и духовност. Ден земен като живота ни, древен като мисълта ни, топъл като дирята на духа ни! В него има всичко – и радост, и цветя, и деца, и България!

24-ти май! Денят, който носи омаята на пролетта, уханието на люляка и здравеца и който крие в себе си една Великденска тържественост, защото това е Велик ден! Ден на единението и силата на българския дух!


По традиция днес празничното шествие в Панагюрище, посветено на 24-ти май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865“.


През централния площад „20-ти април“ преминаха блоковете на официалните лица - кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметовете г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, областният управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, Архиерейският наместник свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия, председателят на Общински съвет- Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, културни дейци от Общинска библиотека „Стоян Дринов“, Исторически музей, ветерани учители и културни дейци.


В празничното 24-то майско шествие се включиха деца, девойки и младежи от всички образователни институции в Панагюрище.

Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище


Детска градина „Райна Княгиня“


Детска градина „Пролет“


Детска градина „Звънче“


Детска градина „Брезичка“


Детска градина „Първи юни“


Основно училище „20-ти април“


Основно училище „Проф. Марин Дринов“


Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм


Средно училище  „Нешо Бончев“


Празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завърши с химна „Върви, народе възродени“.

Минути след това на площада се изви най-дългото Панагюрско хоро.


Празничната програма продължи с изпълненията на Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“.


Панагюрци доказаха, че 24-ти май е този неповторим ден в календара на България, който ни изпълва с оптимизъм, със самочувствие и вяра в собствените ни сили и възможности. На този свят ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в духовността и силата на знанието.

Последно променен на Сряда, 24 Май 2017 09:34