Панагюрище отбеляза Деня на Европа и Деня на победата Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ днес в Панагюрище бе отбелязан 9-ти май - Деня на Европа и Деня на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Тази година се навършват 67 години от декларацията на Робер Шуман, а Русия празнува 72-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. По този начин се обединяват два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Слова по случай Деня на Европа и Деня на победата произнесоха г-жа Иванка Тодева - преподавател в Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище и г-н Стоян Цацов – председател на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Литературно-музикална програма представиха възпитаниците на Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище, с ръководители г-жа Иванка Тодева, г-жа Красимира Василева и г-жа Стефка Стефанова.


След едноминутно мълчание бяха поднесени цветя в памет на загиналите по време на Втората световна война.


Пъстроцветни балони - символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.


Последно променен на Вторник, 09 Май 2017 15:28