Идентификация



На паметната дата 20 април в Панагюрище се проведе викторина, посветена на Априлската епопея Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Годината е 1876-та, денят – 20 април – една паметната дата в българската история.

На 20 Априлий, преди 141 години,  началото е поставено от самия народ, в самия център на българските територии, в крепостта на българщината – Панагюрище.

На 20 Априлий, преди 141 години, началото е поставено, не от изтерзаните и ограбвани селски маси, а от осъзнатите, заможни и учени люде.

На 20 Априлий, преди 141 години, е поставено началото на възкръсването на един народ, пролял реки от кръв и сълзи.

И точно на този ден, Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище организираха Общинска ученическа викторина „Млади родолюбци“, посветена на 141 години от избухването на Априлското въстание и 180 години от рождението на Васил Левски.

Събитието е поредното от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея и се проведе в Голямата зала на Театър Дом-паметник.


Във викторината се включиха ученици от 5-ти и 6-ти клас, възпитаници на ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“. Отборите на училищата се състояха от по 5-ма ученици.

В първия кръг на викторината „Великите българи“ отборите разпознаваха исторически личности и разказваха за тях.


Във втория кръг „Всичко българско и родно любя, тача и милея“ учениците разпознаваха природни и исторически забележителности на България.

В трети кръг отборите се състезаваха за най-бързо подреждане на пъзел с картина от залавянето на Васил Левски при Къкринското ханче.

В музикалния четвърти кръг „Вечните песни на България“ учениците разпознаваха инструментали на вечните български песни и запяваха куплет от тях.

В пети кръг „Мозъчна атака“ в рамките на 20 секунди отборите отговаряха на различни въпроси, свързани с българската история.


Отборите бяха оценявани от жури в състав: доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей-Панагюрище, Владислав Влайков – уредник в Исторически музей-Панагюрище, Стефан Рапонджиев – Директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Отборите на ОУ „Двайсти април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“ и СУ „Нешо Бончев“ се представиха отлично и в петте кръга на викторината.

На първо място с най-много точки се класира отборът на ОУ „Двайсти април“. Второто място заслужи отборът на СУ „Нешо Бончев“, а на трето място – отборът на ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Отборите получиха плакети, дипломи и грамоти, осигурени от организаторите.

Последно променен на Четвъртък, 20 Април 2017 15:40