Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗА 139 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 139-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество започна на историческия площад „20-ти април“, където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България и поднесе цветя пред паметника на Георги Бенковски.


Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха заместник областният управител Стефан Мирев, кметът Никола Белишки, общински съветници и жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“, където бе отслужен Благодарствен молебен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, Негово Всеблагоговейнство протойерей Стоян Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.


В знак на признателност бяха поднесени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.


От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към  паметника на генерал Дандевил.


Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история:

„Пет века продължава борбата на народа ни против турския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя връх в славното Априлско въстание от 1876 година. Венец на тази борба си остава Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. На 12 април 1877 година  Русия обявява война на Турция с Манифест подписан от руския император Александър II. И в своя героичен поход по бойните полета на българската земя, пътят на руската армия е освободителен.

На повика на „Майка България” откликват хиляди българи. Свободата идва с героизма на хилядите български опълченци-доброволци. Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, акад. Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – общо (до момента) са известни имената на 80 панагюрци.

След превземането на София идва ред за освобождението на Тракия. Следва битката за Централна Средна гора, през която преминават пътищата за Пловдив, Одрин и Цариград. Сюлейман паша дислоцира за отбраната на Средногорието десетки хиляди войници.

За освобождението на Панагюрския край ген. Гурко изпраща над 25 000 войници и офицери, които в десетдневният щурм от 21 – 31 12. 1877 г. ст. ст. отвоюват и нашата свобода. Свобода, родена в тежката битка при село Петрич, в която загиват 136 души руски войници и офицери начело с генералите Каталей и Философов. Свобода родена в епичните двудневни боеве при с. Оборище, в които воините командвани от капитан Бураго откриват пътя за освобождението на Панагюрище. На 30. 12. 1877 година ст. ст. първите руски разезди от Трета гвардейска пехотна дивизия  командвана от ген. Виктор Дезидериевич Дандевил освобождават Панагюрище. Още в първия ден на новата 1878 година Панагюрще осъмват с нова власт. За комендант на града е назначен капитан Галперт. Освободено е Средногорието!

След битката за Пловдив, Харманли, Свиленград и след превземането на Одрин, за руските войски пътят към Цариград е открит. На 3 март 1878 година Турция подписва Санстефанския мирен договор. Възстановена и възобновена е българската държавна, политическа и културна традиция“.


Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки отправи приветствие по повод Националния празник на Република България:

„Трети март е свещена дата в българския календар. На Трети март, преди 139 години, България възкръсна отново. На Трети март бе сложен края на една от най-важните войни в името на България – Руско-турската освободителна война. Трети март е Освобождението на България. На трети март ние виждаме, че цял един народ, след пет века робство, намира сили да покаже, че може да бъде успешен и свободен, когато е единен. Трети март е и доказателство, че жертвите, които са дадени през Априлската епопея, жертвите на всички руски, финландски и румънски войни са отишли в името на Свободата на България. Трети март ни дава още един път ясен знак, че за да сме успешни не е нужно само да сме силни, трябва и да сме обединени. Нека всички вървим заедно напред, за да сме достойни наследници на онези, които дадоха живота си в името на Свободата на Отечеството. Да живее България! Честит Национален празник!“.


Господин Белишки подари на Регионален клуб „Традиция“- Панагюрище, Регионален клуб „Традиция“ – село Баня и Регионален клуб „Традиция“ – Велинград, книгата „Бойните маршове на честта и славата на България“.


Кратка литературна програма представиха ученици от СУ „Нешо Бончев“ с преподавател Невяна Кацарева.


Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март продължи с празнични салюти на представителите на Регионален клуб „Традиция”.


След едноминутното мълчание венци и цветя на признателност бяха поднесени от заместник областния управител на област Пазарджик, от кмета на община Панагюрище, от Общински съвет, от политически партии, институции, организации, училища, предприятия и признателни граждани.


Последно променен на Петък, 03 Март 2017 11:49