Идентификация



Поздрав от кмета на община Панагюрище Никола Белишки по повод Деня на народните будители Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


alt

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

ПРОСВЕТИТЕЛИ И ДУХОВНИЦИ,

ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,


Днес е светъл празник – Денят на народните будители! Празник, който другите народи нямат.

Величието и дълбокият смисъл на този празник са родени от силата на българските корени и избуяват в трагичната ни и неспокойна национална съдба. Ние сме народ, който сам е съхранил своята писменост, своя род, своето лице. Народ, който сам е създал своите водачи. Техните титли са били „учителю”, „отче”, „войводо”. Титли, които се дават не по владетелска прищявка, а идват от народната почит.

Този ден е особено свиден за нас, панагюрци. Защото тук няма род, който да не е дал поне един достоен българин обрекъл душата и живота си на Майка България.

Нашата почит към славните ни предци не бива да трае един ден и да се измерва само с броя на букетите, изпетите песни и обиколените паметници. Почитта и вярата в българщината са потребност и поколенчески дълг!

Тази негасима възрожденска искра на будителството трябва да грее душите на децата ни всеки ден – леко и естествено, за да стане част от самите тях. Будителството не е професия, не е възрастова категория, не е родов знак. Будителството е вътрешно усещане, лична отговорност, поглед в бъдещето и мисъл за децата ни. Това е сладката тръпка да обичаш България.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!



НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

Последно променен на Вторник, 01 Ноември 2016 09:21