Идентификация



Национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ на 7 май в Попинци Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На 7 май 2016 година /събота/, в село Попинци, ще се проведе първото издание на Национален фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание и 160-та годишнина от общонародното читалищно дело в България.

Фестивалът се организира от Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци.

Патрон на първото издание на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ е г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира изворния автентичен фолклор на България, да представи пъстротата и красотата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхрани и предаде живото, духовно, културно наследство на българина.

Във фестивала ще вземат участие стотици самодейци от читалищни фолклорни ансамбли, танцови състави, групи за автентичен фолклор, които ще представят богатството на българския фолклор в цялото му многообразие от сценични форми. Те ще представят изпълнения от различни региони, като ще преобладават танцовите постановки, създадени върху традиционни образци от Тракия, Средногорието и Подбалкана. Участниците във фестивала са с изявени дългогодишни традиции в областта на песенното и танцово изкуство и са носители на престижни награди от международни и български прояви.

 

Програма на Първи национален фолклорен фестивал

„Пъстър, цветен Гергьовден“


9:30 часа - на площада пред сградата на НЧ „Искра-1872“

АЛЕЯ НА ЗАНАЯТИТЕ

/занаятчии ще представят свои дървени, керамични и други творби и сувенири/

10:00 – 11:00 часапред сградата на НЧ „Искра-1872“

ПАВИЛИОН ЗА УСМИВКИ С ТОНИ

/безплатно и специално за децата и за всички, които обичат изненадите с боички/

10:30 часа – в зрителната зала на НЧ „Искра-1872”

Откриване на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден – Попинци` 2016”

10:40 часа – Авторски поетично - музикален спектакъл „ПЪТЕКИ КЪМ ДУШАТА НА БЪЛГАРИЯ” на поетесата и актриса Тоня Борисова, родственица на летописеца Захари Стоянов.

В спектакъла са включени танци на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра” и автентични песни на женската певческа група към читалище „Искра-1872” – Попинци.

11:30 часа - Начало на фолклорната програма на фестивала с Представителен фолклорен ансамбъл и детски танцов състав „Розова долина” при Народно читалище „Васил Левски – 1861г.” – град Карлово.

 

Първото издание на Националния фолклорен фестивал  „Пъстър, цветен Гергьовден“ се провежда с финансовата подкрепа на Община Панагюрище и е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея и Годишната програма на Община Панагюрище за развитие на читалищната дейност за 2016 година.

Последно променен на Сряда, 04 Май 2016 12:10