Идентификация



ВСЕНАРОДНО ПОКЛОНЕНИЕ-СЪБОР НА МЕСТНОСТТА ОБОРИЩЕ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес /2 май 2016 година/ в историческата местност Оборище край Панагюрище, пред паметника на делегатите от Първото Велико Народно събрание на България, се събраха стотици признателни българи за всенародно поклонение пред подвига на героите от Април 1876-та.

Водещ на събитието бе председателят на Общински съвет - Панагюрище г-н Христо Калоянов, който се обърна към присъстващите с думите:

„Христос Воскресе!

Саможертвата на Иисус Христос, която възрадва целия православен свят, ни кара отново да се върнем към онези, които са готови да се жертват за вярата, да защитават честта, идеите си, свободата. Всичко това ще открием в онзи чутовен подвиг на онези представители на Първото Велико народно събрание, чиито имена са изписани на този скромен паметник.

Не случайно Захари Стоянов нарича тези българи „ангели“. Защото техните думи, техните мечти, тяхната дързост, все още пазят българщината, пазят духа и силата на нацията. Българската земя е изпълнена с места, където всяко сърце започва да бие с ритъма на националната гордост. Плиска и Преслав, Търново и Шипка, Плевен и Сливница...Стотици места, където връщайки се назад чуваме дрънчане на оръжия, залпове и гърмежи. Но едно тихо кътче в Средна гора мери ръст по величие и значение с тези крепости на националната ни слава. Защото тук, сред белостволите буки, няколко достойни мъже започнаха да градят държава след пет века робство. Тук, в тихото Оборище, гласът на България отекна най-силно, най-отчетливо и най-категорично. Това бе гласът, стаяван петстотин години, това бе народната воля – мачкана, поругавана и озлочестявана. Този глас, на тези мъже, бе чут от Стара Европа, бе чут от света, бе чут и от Господ! Това не бе гласът на отчаянието, а гласът на народната зрелост, на държавническата мъдрост, на националната известност. И ако Аспарухова България се появи на политическата карта със забита конска опашка край Дунава, то Нова България възкръсна тук, със свещените думи, изречени над камата, револвера и кръста. Затова ние с Вас сме щастливи и горди, защото сме потомци на тези хора, които също плачеха от щастие с клетвените думи на уста преди 140 години. Оборище е толкова малко, че намира място във всяко българско сърце и същевременно толкова голямо, че събира в себе си величието и трагизма на героите и висотата на духовното им могъщество.

Поклон пред героите от Април 1876 година!“


На националния събор-поклонение в местността Оборище по повод 140-та годишнина от Априлското въстанние слово произнесе председателят на Народното събраие на Република България г-жа Цецка Цачева:

Повече от 140 години Оборище е не само място, в което природната картина спира дъха. Това е място за поклонение, но и място за размисъл. Това е място за себепознание така, както библейският бедняк Лазар по думите на Спасителя: „Лазаре, стани!“ - възкръсва, така от тук, от Оборище тръгва Възкресението на Новата българска държава. Тръгва от онези българи, различни по занаят, различни по образование, различни по възраст, но обединени от едно – твърдата решимост, че е дошло време българите да имат своя държава, която да се нареди сред модерните европейски държави. Когато стъпваме по земята и камъните на Оборище, пред погледа на вековните дървета, като че ли Вазов ни нашепва как в няколко дена бавно и полека народът порасте със няколко века. Тук, в Оборище, първообразът на Великото Народно събрание събрало по един демократичен признак и дало думата на всеки, който има какво да каже за народните бъднини. Скъпи съотечественици, всички знаем историята, всеки ще каже Априлското въстание, Оборище, са част от нашата историческа памет, с която ние няма да се разделим докато сърце и душа дишат във всеки един българин. Но 140 години по-късно, ние трябва да разчитаме и знаците на днешния ден, да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола на свободата, на панагюрци, на всички участници в Априлската епопея, на събралите се тук на Оборище. Защото днес България е свободна, независима и демократична държава така, както е казал Апостола, че от най-светлите идеали е идеалът за чиста и свята република, свобода, равенство и братство.

Затова, скъпи приятели, и в пек, и в дъжд, и в студ, тук дълги години, векове напред ще се стичат нашите потомци, защото ние – днешното поколение, съхранихме корените си, запазихме паметта си, защото ние предаваме днес на децата и на идните поколения любовта към родината, патриотизма, знанието за нашата история и почитта към жертвите на Априлската епопея. Вечна им памет!

Да живее България!“


Кметът на община Панагюрище и председател на Сдружението на възрожденските градове в България „Възраждане за 21 век“ връчи ежегодната награда „Оборище“, с която се отличава приноса на утвърдени творци или институции за обединяване и консолидиране на българската нация, за утвърждаване на националното самосъзнание и ценности. Тази година носител на престижната награда е проф. д.и.н. Иван Стоянов – български историк, преподавател в катедра „Нова и най-нова история на България“ на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, председател на Фондация „Васил Левски“.

В своето обръщение към присъстващите проф. д.и.н. Иван Стоянов каза:

„Христос Воскресе!

С Вас днес се намираме тук, на Оборище, от където тръгва Нова България. И както Христос знаеше какво ще се случи, когато отиваше в Йерусалим, така и Апостолите, така и делегатите на това събрание тук, в Оборище, знаеха каква ще бъде тяхната съдба. Но те знаеха, че след трагедията идва Възкресението. И ако трябва да начертаем пътя на нова България – този път започва на 14 април 1876, когато тук заседава Първото Велико Народно събрание. Само шест дни по-късно започват да гърмят пушките в Копривщица, в Клисура, в Панагюрище, и тук искам да кажа на панагюрци, че Вашият град беше единственият център на революционен окръг, който въстана, и който показа как се изпълнява клетва, който показа как се умира за Отечество, който показа как се умира за Родина. Нито Търново, нито Горна Оряховица, нито Сливен, нито Враца, направиха това, а се бяха клели, както се бяха клели панагюрци. И когато присъствах тук на Националната научна конференция, посветена на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание, и когато днес присъствам на Оборище, аз не мога да не отбележа, че панагюрци днес са достойни наследници, които сложиха главата си на дръвника, за да я има Нова България.

Поклон!“

Проф. д.и.н. Иван Стоянов получи статуетка, почетно свидетелство и парична награда в размер на 1000 лева. Сумата от паричната награда по изрично желание на проф. д.и.н. Иван Стоянов ще бъде предоставена на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи „Павел Бобеков“.

В знак на преклонение пред саможертвата на оборищенци, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.



Последно променен на Понеделник, 02 Май 2016 13:16