Идентификация



160 години от рождението на Райна Княгиня отбелязахме в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С открит урок „Жива си в нас, Княгиньо“ на децата от Обединено детско заведение „Райна Княгиня“ стартира тържественото отбелязване на 160 години от рождението на Княгинята на Априлското въстание.

Пред паметника на знаменоската на Априлското въстание, слово за живота и делото на Княгинята произнесе уредникът в къща музей „Райна Княгиня“ Радослав Станчовски.

Навършват се 160 години от рождението на Райна Попгеоргиева, младата панагюрска учителка, която създава не само знаме, а и символ на копнежа за свобода на цял един народ. Знаме, под което нашите деди безстрашно са проливали кръвта си за да ни има нас, за да я има България.

Нека се преклоним пред смелостта на българската Княгиня, развяла знамето на свободата редом с войводата Георги Бенковски. Увековечила подвига на панагюрци, извезала със златни букви безсмъртните думи „Свобода или смърт“. Думи, пред които дори и сега, 140 години по-късно, не можем да останем безразлични.

Трудно е да се намерят думи, с които да се опишат заслугите на Райна Княгиня. За смелостта, показана в огъня на Априлското въстание, за непреклонния дух и достойнство, които дори мрачните затвори не успяват да пречупят, за стотиците нуждаещи се, на които тя безкористно помага до сетния си дъх.

Народната памет никога няма да забрави смелата Княгиня, нито подвига и мъжеството на Априлци, но ще помни и пожарите, разрухата и скръбта. Априлското въстание не е само възрожденски плам, то е и пепел от изгорели градове и села. Пепелта, от която възкръсва България.

Нека носим у себе си поне малка частица от възрожденските идеали и смелостта на Априлци. Да намерим място в сърцата си за нашите национални герои. Те ще ни бъдат пътеводна светлина и пример за подражание. Трябва да пазим и обичаме нашата родина и нейната история, защото в противен случай сами ще начертаем края на нашето духовно и народно съществуване. Длъжни сме да го направим, защото в нашите вени тече тяхната кръв, длъжни сме да го направим заради нашите деца.“

В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова венци и цветя поднесоха председателят на Общински съвет Панагюрище  г-н Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметовете г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов. Венци и цветя бяха поднесени и от Общинската структура на политическа партия „ГЕРБ“, от наследниците на Райна Княгиня, Обединено детско заведение „Райна Княгиня”, Женско дружество „Райна Княгиня”, фирма „Райна Княгиня-П“ ООД, , от Исторически музей - Панагюрище, от училищата в града, от Обединен детски комплекс – Панагюрище, Културен клуб „Цвята Зографска”, Дневен център за възрастни хора с увреждания „Св.Св. Козма и Дамян”,  от Ротари клуб, Интеракт клуб и от признателни граждани.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.

Тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Райна Княгиня ще продължи в 17:00 часа в Исторически музей-Панагюрище, където правнукът на Райна Княгиня – Здравчо Здравчев ще представи презентацията „Райна Княгиня, Васил Дипчев и синове – в служба на Родината“.