Идентификация



В Панагюрище се проведе учителски форум на тема „Детската градина и семейството – иновации във взаимодействието“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Заместник-кметът по хуманитарни дейности госпожа Галина Матанова взе участие в учителски форум „Детската градина и семейството – иновации във взаимодействието“, който се проведе на 25 ноември 2015 година в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

Официален гост на събитието бе и госпожа Марияна Гигова – старши експерт по предучилищно възпитание в Регионален инспекторат по образование – Пазарджик.

Новата роля на съвременния учител – посредник между детето и родителите и междуличностното общуване (родител-учител) бяха сред основните дискутирани теми по време на форума.

Основните проблеми във взаимодействието между учител, ученик и родител и насоки за подобряване на съвместната работа представи в доклад госпожа Мария Рендакова - Директор на Целодневна детска градина „Надежда“, село Бъта.

В дискусията се включиха директори и учители на детските градини в общината.

Психологически анализ за партньорските взаимоотношения между учителите в детските градини и родителите направи госпожа Евгения Загорска – психолог в Психолого-педагогически център Панагюрище.

Своята готовност за съдействие и помощ за работа с деца от ромски произход заяви госпожа Боянка Врагова – здравен медиатор на община Панагюрище.

В интерактивна игра за изготвяне на десет похвата за работа с родители се включиха всички представители на детски градини в общината.

С благодарност към всички участници във форума, заместник-кметът госпожа Галина Матанова очерта новите предизвикателства в системата, ориентирани в полза на основния потребител – детето и неговото семейство.

„Факт  е необходимостта от нова образователна парадигма, която следва да е в съзвучие с потребностите на хората в условията на новата информационна епоха и глобализиращия се свят, както и с препоръките и политиките на Европейския съюз, при ясно познаване ресурсите и очакванията на местната общност. Тя е наложителна и за да се преодолеят редица взаимосвързани кризи, които преживява българското образование.“

Матанова направи преглед на състоянието на системата в община Панагюрище, като акцентира на традиционните достойнства, на положителните тенденции и резултати в последните четири години, на проблемните зони, на новите предизвикателства пред предучилищното образование днес:

  • „Постигане на равенство на шансовете за успеха на всяко дете в община Панагюрище.
  • Приобщаващо, а не разделящо образование, с преобладаващо участие на включените в процеса, ангажираните, отговорните.
  • Предефиниране участието и отговорностите на всички участници в процеса – учители, родители, администрация, управление, и „овластяване“ на родителите.
  • Създаване на ефективен модел на управление на мрежата от образователни институции чрез децентрализация.
  • Реално гражданско участие в управлението и развитието на образователната институция.
  • Съвременна организационна култура в образователната политика.
  • Създаване и развитие на широка обществена коалиция за промяна обществените нагласи към училищата и детските градини, учителите и в подкрепа на образователните промени.“

Матанова изрази неудовлетворение единствено от подхода на форума, който не е предвидил участие и на представители на другият ключов участник по темата – родителите.

В рамките на учителския форум бяха представени презентации на детските градини с иновативни методи за съвместните им дейности с родители и деца.

Последно променен на Четвъртък, 26 Ноември 2015 12:42