Идентификация



ДНЕС ПРЕРЯЗАХА ЛЕНТАТА НА НОВАТА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИ ЗА РЕГИОН ПАНАГЮРИЩЕ Печат Е-мейл

 

Новоизградена регионална система за управление на отпадъци за регион Панагюрище бе официално открита днес.

На церемонията по откриване на обект „Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Панагюрище” официални гости бяха заместник-областният управител на Областна администрация Пазарджик Стефан Мирев, директорът на Регионална инспекция околна среда и води гр. Пазарджик Костадин Гешев, ВРИД кметът на община Стрелча Кирил Биров, главният архитект на община Панагюрище Николай Младенов, управителят на „ВиК – П“ ЕООД Марин Вулев, представители на фирмите и екипът по  изпълнение на проекта.


Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Костадин Веришапков – свещеник от Панагюрска духовна околия.

Приветствие към гостите на събитието отправи г-н Георги Павлов - временно изпълняващия длъжността кмет на община Панагюрище.


С поздрав за успешното изпълнение на проекта се обърна г-н Кирил Биров.

Лентата за откриване на обекта бе тържествено прерязана от господата Павлов, Мирев, Гешев и Биров.


След церемонията всички имаха възможността да се запознаят с новооткрития обект отблизо и в детайли.


Проектът „Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Панагюрище”, се изпълнява по Приоритетна ос 2: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013, по процедура с референтен номер ВG161РО005/10/2.10/07/22 „Изграждане на регионални системи за управление на отпадъците в региони: Борово, (Бяла, област Русе), Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Костенец (Самоков), Левски (Никопол), Луковит, Панагюрище, Разлог, Стара Загора и Ямбол“. Проектът е на обща стойност 18 299 654,65 лв.

Партньори по проекта са: Община Стрелча и Регионално сдружение за управление на отпадъците на общините Панагюрище и Стрелча;

Изпълнители на проекта са:

- СМР: ДЗЗД „РУСО-Панагюрище“;

- Доставка на машини и оборудване: „Евромаркет Кънстракшън” АД, ДЗЗД „Алдира Екоджен”;

- Строителен надзор: ДЗЗД „Консорциум ЕКИП“;

- Техническа помощ: ДЗЗД  „Инвестиционно проектиране-Естреа”;

- Одит на проекта: „Актив“ ООД;

- Мерки за публичност: ЕТ „НИТОС-2-Иван Стоев“.

Целта на проекта е прилагане на интегриран подход за осигуряване на екологосъобразно, икономически ефективно и социално поносимо третиране на битови отпадъци в Община Панагюрище и Община Стрелча чрез изграждане на регионална система за управление на отпадъците, съответстваща на нормативните изисквания. Интегрираният подход предполага обхващане на целия поток образувани отпадъци от територията на двете общини и прилагане на комплекс от мерки за екологосъобразното им третиране. Екологосъобразното третиране на отпадъците се изразява в ограничаване негативното въздействие на процеса върху всички компоненти на околната среда (въздух, води, почви, биоразнообразие) и ограничаване потреблението на ресурси (включително енергия) при следване на йерархията за управление на отпадъците, посочена в Директива 2008/98/ЕС, транспонирана в националното законодателство със Закона за управление на отпадъците.

Изградената регионална система за управление на отпадъци се намира на площадка с размер приблизително 131 282 кв. м., разположена в местността „Братаница”, в землището на град Панагюрище.

По проекта са изградени следните подобекти:

- Депо за неопасни отпадъци – изграждане на 1 клетка;

- Инсталация за компостиране на зелени отпадъци;

- Стопански двор с приемна зона и инженерна инфраструктура;

- Усвояване на терен, чрез рекултивация на съществуващото депо на община Панагюрище.

- Изграждане на довеждаща инфраструктура – път и водопровод.


С изпълнението на проекта ще се постигнат следните специфични цели:

- Подобряване на качеството на управление на отпадъците в съответствие с законодателството на ЕС и националното законодателство.

- Отклоняване на биоразградимите отпадъци предназначени за депониране, чрез изграждане на компостираща инсталация.

- Допринасяне към постигането на задълженията на Република България по договора за присъединяване, изпълнение на разпоредбите в секторното законодателство на ЕС и осигуряване на съответствие с Националната програма за управление на отпадъците 2009-2013г.

- Осигуряване на устойчиво обслужване на системата и опазване на околната среда в региона.

- Прилагане на йерархията за управление на отпадъците и предоставяне на дългосрочен, екологично ориентиран, икономически ефективен и социалнопоносим план за управлението на отпадъците в региона.

Последно променен на Сряда, 21 Октомври 2015 06:47