Идентификация



Панагюрище отбеляза 107 години Независима България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес, на 22 септември, в Панагюрище тържествено беше отбелязана 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Тържествата започнаха точно в 10:30 часа на площад "20-ти април" с издигане на националния трибагреник от заместник-кмета на община Панагюрище г-н Георги Павлов, под звуците на химна на Република България, изпълнен от Духов оркестър "Делчо Радивчев" при Народно читалище "Виделина-1865", град Панагюрище.

Заместник-кметът "Хуманитарни дейности" на община Панагюрище г-жа Галина Матанова и г-н Павлов поднесоха цветя на паметника на Георги Бенковски и на паметната плоча на Съединението на централния площад в града.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър "Делчо Радивчев", в което се включиха Ръководството на община Панагюрище, Заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Стефан Мирев, общински съветници, членове на Регионлен клуб "Традиция", ученици и учители, представители на институции, обществени организации и много граждани, се отправи към пл. “Цар Освободител”.

Цветя на признателност бяха поднесени от ръководството на общината и председателя на общинския съвет г-н Станимир Велчев пред паметника на Георги Бенковски, на кръстовището на улиците "Д-р Лонг", "Петко Мачев" и "Делчо Спасов".

Пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България на пл. "Цар Освободител" бе отслужен благодарствен молебен от отец Петър и отец Димитър, свещеници от Панагюрска духовна околия.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя от името на Общинското ръководство, зам.-областния управител на Областна администрация Пазарджик, Общински съвет Панагюрище, ПП ГЕРБ,  Групата на общинските съветници за свободна община, Реформаторски блок-Панагюрище, Градски исторически музей, Народно читалище „Искра-1872” - село Попинци, Регионален клуб „Традиция”, Средно общообразователно училище „Нешо Бончев”, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Основно училище „Проф. Марин Дринов”, Основно училище „Двайсти април”, Обединен детски комплекс, Женско дружество „Райна Княгиня”, Културен клуб „Катя Зографска”, Ротари клуб, Лайънс клуб, Сдружение за алтернативен туризъм „Павел Делирадев” и от признателни граждани.

Празничната програма продължи с представянето на авторско-поетичния музикален спектакъл „Пътеки към душата на България“, в изпълнение на актрисата Тоня Борисова, родственица на видния писател и общественик Захари Стоянов, и изпълнения на Представителен танцов състав „Тангра“ при Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци, с художествен ръководител Мария Терзийска.

 

__________

На 22 септември 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Така 30 години след Берлинския конгрес България логично заема полагащото й се място сред независимите държави в Европа. Въпреки че тя вече е постигнала своята политическа и икономическа свобода, с това действие е завършен дългия процес на възраждане на българската държава. С този акт е показано на света, че нито унизителните клаузи на Берлинския договор, нито чуждите интереси са в състояние да подтиснат стремежа на един народ към независимост.

Последно променен на Вторник, 22 Септември 2015 12:17