Идентификация



Седмицата на мобилността официално стартира в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Европейската седмица на мобилността бе официално открита на 16 септември 2015 година в 17:30 часа в Панагюрище с шествие на спортисти и треньори от спортните клубове в града и представители на Общинска администрация и Общински младежки парламент и символично откриване на повдигната пешеходна пътека на ул. "Цар Освободител".

Шествието премина под тазгодишното мото на кампанията „Избери. Промени. Комбинирай.“ по маршрут - стадион „Орчо войвода“,  Многофункционална спортна зала, пл. „20-ти април“, ул. „Д-р Лонг“, ул. „Цар Освободител“ /входа на СОУ "Нешо Бончев/.

Всяка година в периода от 16 до 22 септември в цяла Европа се провежда Европейска седмица на мобилността – една кампания инициирана от Европейската комисия, за повишаване на общественото съзнание и култура относно устойчивата градска мобилност и преминаване към алтернативни начини на придвижване в населените места.

Целта на Европейската седмица на мобилността е да се увеличи обществената осведоменост за нуждата от предприемане на устойчиви мерки за подобряване на качеството на живот. Кампанията предоставя възможност на сдружения, организации и заинтересовани граждани да се включат и да обединят усилията си в превръщането града, който населяват в по-добро място за живеене.

Както в предишни години, така и през 2015-та Община Панагюрище се включва активно с поредица от инициативи в Европейската седмица на мобилността, която протича под надслов „ИЗБЕРИ. ПРОМЕНИ. КОМБИНИРАЙ.“

Ръководството на Община Панагюрище, със специални писма, отправи покана до всички  образователни и социални институции, младежките и спортните организации и Обединен детски комплекс, които се включиха със свои инициативи и станаха партньори в общинската програма. Програмата за провеждане на Европейската седмица на мобилността в Панагюрище е отворен документ и всеки, който има желание може да се включи със собствена инициатива.

Темата мултимодалност насърчава хората да водят активен начин на живот, да помислят колко много възможности имат за придвижване и да изберат най-правилния, дори комбинирайки различни видове транспорт в едно пътуване – например колоездене, ходене пеша, използване на градски транспорт в населените места, където има такъв, разбира се. При правилния избор на транспорт могат да се спестят пари, да се подобри здравето на хората, да се помогне за опазване на околната среда, в резултат на което градовете да станат по-чисти, по-тихи, по-безопасни, с по-малко задръствания и по-добри за живеене.

В последните четири години Община Панагюрище изпълнява постоянни мерки в посока безопасно придвижване по улиците на територията на града и населените места на общината. Ежегодно се обновяват пътните маркировки, възстановяват се пешеходните пътеки, а където е необходимо се поставят нови, с цел намаляване на скоростта в определени рискови участъци се поставят нови пътни знаци и изкуствени неравности по пътя - т.нар. “легнали полицаи”. През 2012 година беше изградена нова светофарна уредба на едно от натоварените кръстовища в Панагюрище -  между улиците „Георги Бозаджиев” и „Хаджи Димитър”.

В изпълнение на Програмата за управление на община Панагюрище в периода 2011-2015 година и по-специално на една от основните цели „Община Панагюрище – привлекателно място за живеене“, се реализират редица общински проекти в посока обновяване стандарта на градската среда, създаване на повече места за спорт и развлечение, обособяване на повече зелени места за отдих и детски площадки, изграждане на достъпна и сигурна среда за всички граждани.

Като продължение на инициативите на Община Панагюрище за създаване на устойчива, екологична, достъпна и привлекателна градска среда, е изпълненият през тази година проект „Панагюрище - общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“ по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2012г.". На 10 септември, кметът на общината г-н Никола Белишки, неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов,  заместник министърът на регионалното развитите и благоустройството г-жа Деница Николова и заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Стефан Мирев, на официална церемония тържествено прерязаха лентата на изградения в рамките на този проект обект „Благоустрояване и реконструкция на площад „20–ти април” и ремонтни работи на Мемориален комплекс „Априлци“.

През тази година, от началото на месец септември, Община Панагюрище монтира четири повдигнати пешеходни пътеки в града - елементи от пътната инфраструктура, които са с устойчив характер по отношение правилното и безопасно пресичане на улиците при спазване правилата на движение както от пешеходци, така и от водачи на превозни средства. Две от пешеходните пътеки са на ул. „Нистор Ружеков“, на пресечките с улиците „Никола Мареков“ и „Панайот Хитов“, една - на ул. „Павел Хаджисимеонов“ – на изхода на Панагюрище в посока Стрелча и четвъртата - на ул. „Цар Освободител“ /на входа на Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“/, където официално бе даден старта на Европейската седмица на мобилността /ЕСМ/ в Панагюрище на 16 септември.

Организатори и партньори в ЕСМ са Община Панагюрище, учебните заведения, детските градини, Обединен детски комплекс, Асоциация на спортните клубове, Общински младежки парламент и Районно управление "Полиция“. Програмата е достъпна на интернет сайта на Община Панагюрище.