Идентификация



Новата учебна 2015/2016 година бе тържествено открита в училищата в община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

В първият учебен ден химнът на Република България и тържественото издигане на националния трибагреник поставиха началото на официалното откриване на новата 2015/2016 учебна година във всички училища на територията на община Панагюрище. На 15 септември, по традиция, първият учебен звънец извести началото на новата учебна година точно в 9:00 часа.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и неговият заместник „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова поздравиха ученици, учители и родители в Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“. Кметът Белишки се обърна към учениците с думите: „Днес е първият учебен ден за най-малките – първокласниците. Но съм убеден, че всички – и по-големите ученици, и учители, и родители си спомнят за своя първи учебен ден – ден, който е незабравим и такъв ще остане за цял живот.“ На учителите той пожела и занапред с вяра, възрожденски дух и любов към децата да продължават да посяват зрънцето на знанието, да ги водят за ръка в света на науката. На учениците пожела новата учебна година да бъде много успешна, а на най-големите от тях – зрелостниците – летящ старт в живота, било то в продължаване на образованието във висше учебно заведение или в професионалната кариера. Кметът на общината пожела да е честит, светъл и незабравим празника на всички и изпълнен с вълнуващи мигове най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на училището.

Директорът на училището г-жа Веска Барова официално откри новата учебна година. По традиция под празнична арка преминаха първокласниците, водени от своите родители, които бяха най-развълнувани в първия в живота им учебен ден. Под арката преминаха и всички останали ученици.

В Основно училище „Проф. Марин Дринов“ учители, ученици и родители бяха поздравени от заместник-кмета „Стопански дейности“ на община Панагюрище г-н Георги Павлов. В приветствието си той каза, че за него е голяма чест да открие учебната година в ОУ „Проф. Марин Дринов“, тъй като това е училището на неговото детство и глъчта и вълнението го връщат в неговите ученическите години. Обръщайки се към учениците, той подчерта, че всеки един от тях трябва да се гордее, че учи в училище, чиито патрон е основоположникът на българската историческа наука и на българско книжовно дружество /днес БАН/, бележитият панагюрец  проф. Марин Дринов. Г-н Павлов подчерта, че във време на духовна криза като днешното, учителите имат отговорната задача да съхранят българската културна идентичност и е техен дълг да възпитават децата в духовните ценности на народа ни.

Поздрав към учениците отправи директорът на училището г-жа Екатерина Футекова с думите: „Днешният ден е особено вълнуващ и специален за всички нас. Той поражда много мили спомени за безгрижното детство и прекрасните ученически години. Той отваря света пред любопитните детски очи.“. Г-жа Футекова заяви уверено, че възпитаниците им ще ги радват с нови успехи и високи резултати и им пожела да имат самочувствието, че могат да постигнат мечтите си, да бъдат позитивни и всеотдайни.

Гост на официалното откриване на новата учебна година в Основно училище „Двайсти април” днес беше директорът на Дирекция „Образование, култура, социални и младежки дейности“ на община Панагюрище г-жа Нора Кунчева. Тя отправи сърдечни поздрави към всички присъстващи с думите: „В този ден, когато родители водят своите деца в училище за ръка, отново се сещам за това, че няма в света друга държава, която да е превърнала в празник първия учебен ден на децата си – 15 септември. Нека бъде така винаги, докато България я има, защото познанието, учението, училището, учителите - това са свети неща. И ние трябва да възпитаваме децата си така.“ С топли думи на благодарност тя се обърна и към родителите на учениците: „Уважаеми родители, благодаря, че днес сте тук. Че предпочетохте да останете в нашия роден град, не заминахте в чужбина и записахте децата си в нашите училища.“ На най-малките, първокласниците, г-жа Кунчева пожела много упоритост и търпение, защото им предстои един много дълъг, но много хубав път в света на знанието.

Директорът на училището г-жа Минка Ланджева посрещна с топли думи учениците в първия учебен ден, като заяви, че екипът от преподаватели винаги са възпитавали учениците във онези български ценности, запазени в 1300-годишната история на България – трудолюбие, вяра в доброто и любов към род и родина. По стара българска традиция тя извести началото на учебната година със звънец в ръка, плисна вода от менче със здравец и поведе първокласниците към първата в живота им учебна стая.

Тържествено стартира новата учебна година и в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище с директор г-жа Лушка Апостолова. Гости на празника бяха кметът г-н Белишки и неговите заместници г-жа Матанова и г-н Павлов.

Ръководството на общината посети в първия учебен ден и всички детски градини в града. Кметът и заместник-кметовете поздравиха лично директорите, екипите им и децата, като пожелаха новата учебна година да бъде здрава и успешна за всички.

По повод началото на новата учебна 2015-2016 година всички училища и детски градини  на територията на общината, както и Обединен детски комплекс - Панагюрище получиха в навечерието на първия учебен ден поздравителни адреси и символични  подаръци от името на ръководството на община Панагюрище. Дървесни видове от рода на лириодендрон, бреза, кавказка ела и червен ацер ще засадят учители иученици заедно като символ на живот, могъщество и дълголетие. Решението за тазгодишните подаръци е продължение на идеята от миналата учебна година на ръководството на общината дворните пространства на училищата и детските градини да бъдат обогатявани с дървесни видове и превръщани в привлекателни паркови площи.

Най-малките ученици – първокласниците, които тази година наброяват 175 в училищата на територията на общината, получиха индивидуални подаръци – книжки от поредицата „Български народни приказки“ на Издателство „Славена“ с вграден като първа страница в тях личен поздрав от кмета Никола Белишки.