Идентификация



Зам.-министърът на регионалното министерство днес в Панагюрище преряза лентата на обект по проект „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

 

Днес /10.09.2015 г./ в Панагюрище се състоя официално церемония за откриване на обект „Благоустрояване и реконструкция на площад „20–ти април” и ремонтни работи на Мемориален комплекс „Априлци“, изграден в рамките на проект  „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“.

Събитието се проведе под домакинството на Община Панагюрище в лицето на кмета Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов. Официални гости бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството на Република България Деница Николова, заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик Стефан Мирев, Негово Благоговейнство отец Румен - свещеник от Панагюрска духовна околия, кметове на населени места в община Панагюрище и представители на фирмите изпълнители на проекта.

Официалната церемония започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Румен.

В приветствието си към присъстващите на събитието десетки жители на града и общината кметът Никола Белишки подчерта, че това е знаков проект за Панагюрище, дал визия на града и го е превърнал в едно от най-добрите места за живеене, като го е доближил до европейските стандарти. Г-н Белишки използва случая да изкаже своята благодарност към заместник-министър Деница Николова, в качеството й на ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“, както и на всички участници в проекта за това, че винаги са намирали разбиране и подкрепа за успешното му реализиране.

Г-жа Николова приветства всички присъстващи на площад „20-ти април“ днес на официалната церемония, като сподели, че за нея е удоволствие да присъства на откриването на обновения център в Панагюрище - град с богато историческо минало. Тя изрази надежда, че обновената градска среда ще привлича все повече туристи, повече хора ще намират своето жителство тук и ще даде възможности за развиване на нови дейности. Заместник-министърът на регионалното развитие на България отбеляза, че Община Панагюрище е активен участник във всички оперативни програми и това е допринесло за повишаване на заетостта в региона, което от своя страна е показател за развитието на града и добрите условия за живот.

Лентата за откриване на обект „Благоустрояване и реконструкция на площад „20–ти април” и ремонтни работи на Мемориален комплекс „Априлци“ бе тържествено прерязана от кмета Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, заместник-министър Деница Николова и заместник областния управител Стефан Мирев.

След церемонията по откриване на обекта, в сградата на Община Панагюрище, се проведе заключителна пресконференция по проект „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“. Пресконференцията бе открита от кмета на общината, а целите и резултатите при реализиране на проекта бяха представени от заместник-кмет „Стопански дейности“ на общината и ръководител на проекта Георги Павлов.

Община Панагюрище изпълни проект „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“ по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.4-09/2012/035, по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013г.“, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.4-09/2012 „Зелена и достъпна градска среда“, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ Oперация 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска“, на стойност 4 999 978 лева. Това е проектът, който с реализацията си даде нова, модерна, достъпна и привлекателна визия на централната градска част на Панагюрище.

В рамките на проекта бяха изпълнени 5 подобекта:

1: Благоустрояване и реконструкция на площад „20-ти април” и ремонтни работи на Мемориален комплекс „Априлци”.

2: Рехабилитация на градското обзавеждане в градски парк, между ул. „Кръстьо Гешанов“, източно от р. Луда Яна и северно от кв. 244А.

3: Озеленяване и благоустрояване на пространството западно от река „Луда Яна”, северно от съществуващия пазар, източно от ул. ”Димчо Дебелянов” и южно от УПИ І4402  и УПИ Хобщ.

4: Рехабилитация на ул. „Д-р Лонг” от ул. „Макгахан“ до площад „20-ти април” – от о.т. 472 до 474.

5: Реконструкция на част от ул. „П. Карапетров“ от о.т.448 до о.т.461 гр. Панагюрище.

С реализирането на проекта е постигната неговата обща цел - трайно подобряване на качеството на живот в град Панагюрище чрез продължаване на инициативите на общината за създаване на устойчива, екологична, достъпна и привлекателна градска среда, както и специфичните цели:

•          Създаване на благоприятна физическа и жизнена среда, способстваща за интегриране на групите в неравностойно положение в град Панагюрище;

•          Осигуряване на качествена улична инфраструктура;

•          Превръщането на градския център в привлекателно обществено пространство;

•          Обновяване на паркови пространства и създаване на условия игра и физически занимания на деца и младежи.

Предвидените в рамките на проекта дейности по благоустрояване на централния градски площад, като графичното оформление на настилките с изображения на фиалата на Панагюрското златно съкровище, естетизацията на съществуващото водно огледало, допълнителното озеленяване и модернизиране на градското обзавеждане, изграждането на детска площадка в северната му част, оформиха градския център и придадоха модерна и хармонична с културното наследство архитектурна идентичност. В продължение на градския площад  бяха рехабилитирани подходът и парковото пространство на Мемориален комплекс „Априлци”, като се осигури експозиция на мемориала и в тъмната част на денонощието, чрез художествено осветление. Съществено се подобри и състоянието на градския парк, който е в непосредствена близост до площада, от гледна точка на функционалност, безопасност и естетически вид. Рехабилитирани и преоборудвани са детската площадка, реконструирано е пешеходното мостче над река Луда Яна, свързващо двете части на парка,  рехабилитиран и върнат в експлоатация е централния парков фонтан,  озеленена е зоната на западния бряг на реката. Изпълнението на проекта отговаря и на нуждата от създаване на условия за интегриране на групите в неравностойно положение, чрез подобряване на физическата и жизнената среда. Както при рехабилитацията на площада, така и на парковото пространство бяха осигурени монолитни рампи, понижения, подходи и маршрути за хора с двигателни и зрителни проблеми. Подмяната на тротоарната настилка също осигурява възможност за самостоятелно и безопасно движение на представителите на тези групи от населението, без да ангажират чужда помощ за това. Не на последно място и детски площадки, залегнали в настоящия проект, бяха снабдени с игрови съоръжения, пригодени за деца с увреждания, като им осигури среда за интеграция сред своите връстници.

Основният резултат, който се постига с успешното реализиране на проекта, е създаването на обновена, естетически издържана, достъпна и богато озеленена централна градска част, която придава идентичност на града в унисон с историческото наследство, повишава качеството на живот за местната общност и привлича в града посетители, туристи и инвеститори.

Основни обекти на интервенция в рамките на проекта:

-          Изцяло обновен площад „20-ти април”;

-          Обновен и осветен мемориален комплекс „Априлци”;

-          Обновена и разширена зелена система;

-          Обновен и разширен градски парк;

-          Изградени две нови детски площадки, снабдени и със съоръжения за деца с увреждания;

-          Изцяло рехабилитирана ул. „Д-р Лонг”;

-          Реконструирана ул. „П. Карапетров” в частта й, тангираща с площад „20-ти април”.

 

Този документ е създаден в рамките на проект BG161PO001/1.4-09/2012/035 “ Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот “, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007 -2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Панагюрище и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.

Последно променен на Сряда, 04 Ноември 2015 10:01