Идентификация



Отново първи места и златни медали за талантливите танцьори от ПФТС „Тангра” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С 4 златни медала, 3 специални награди и грамоти за отлично представяне се завърнаха танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра” при Народно читалище „Искра-1872” – Попинци, с ръководител Мария Терзийска, от Пети Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” в с. Царевец, общ. Свищов. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Медийни партньори са Българска национална телевизия и Българско национално радио. В четирите фестивални дни, от 27 до 30 август тази година се, изявиха над 5000 участника от цяла България.

На 29-ти и 30-ти август 2015 година „Тангра” участва за първа година в него  и  грабна първите три места в категория „Обработен фолклор”. Танцьорите участваха във фестивала с шест  танца, от различни етнографски области и бяха отличени за отличното си представяне с три златни медала и в трите възрастови групи – до 12, до 18 и над 18 години. Четвъртият златен медал бе връчен на художествения ръководител на състава Мария Терзийска за „Най-добра работа с деца”. Специална грамота за участие получи и най-малкият танцьор на „Тангра” Моника Терзийска.

На 30 август, танцьорите от ПФТС „Тангра” участваха в гала – концерта по награждаването на отличените състави в НФФ „Фолклорен извор”. Сред бурните аплодисменти на публиката, журито и официалните лица Мария Терзийска получи лично многобройните отличия и поздравления за състава. Кметът на с. Царевец г-н Генчо Генчев поздрави танцьорите с отличното им представяне и връчи специална грамота за най-многоброен състав, с най-много изпълнения в конкурсната програма. Кметът на с. Царевец, който е председател на местното читалище и председател на Организационния комитет на фестивала пожела на Мария Терзийска и нейните танцьори още много и по-големи успехи по пътя към опазване, развиване и популяризиране на българския фолклор.

„Благодарим Ви за участието и затова, че ни направихте съпричастни на вашия талант. Пожелаваме ви одухотвореност, с която да творите и да популяризирате българския фолклор”- каза председателят на журито г-жа Юлия Цанкова, при връчване на част от наградите.

Освен четирите златни медала, танцьорите от „Тангра” получиха и Специална грамота и ваучер на стойност 400 лева за изработване на народни костюми от Ателие за народни костюми „Балкан фолк” – гр. София, партньор на тазгодишния фестивал. Ваучерът бе връчен лично от управителя на „Балкан фолк” Борис Димитров.

Специална грамота и награда за изработване на 50 комплекта шапки и тениски с рекламното лого на състава присъди Рекламна фирма „GIFTS ADV”, с управител Ивайло Герасимов.

Много награди и отличия, много песни, танци и приятни емоции белязаха творческия сезон и последното лятно фестивално участие на талантите от ПФТС „Тангра”. Отново заслужено признание за художествения ръководител на състава Мария Терзийска и поздравления за ентусиазма и положения труд към децата.

ПФТС „Тангра” и ръководството на НЧ „Искра-1872” изказват своята специална благодарност към кмета на село Попинци г-жа Нона Загорска, финансирала пътуването и придружила състава до гр. Свищов.