Идентификация



Фотодокументална изложба за Съединението в Исторически музей – Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По повод 130 години от обявяването на Съединението в Панагюрище, в изложбената зала на Исторически музей – Панагюрище, вчера бе открита фотодокументална изложба „Панагюрище и Съединението“ от директора на музейния комплекс доц. д-р Атанас Шопов.


Специално място в изложбата заема копието на знамето, с което на 2 септември 1885 година е обявено Съединението в Панагюрище, както и спомените на участници в Съединението – Стефан Щърбанов, Павел Койчев, Димо Хаджигендов, вещи и документи от събитията преди 130 години.


Днес /2 септември 2015 година/ от 17:30 часа Община Панагюрище организира на площад „20-ти април” тържествено отбелязване на 130 години от обявяването на Съединението в Панагюрище. Честването ще започне с Благодарствен молебен. В празничната програма  участие ще вземат самодейците от Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865” и членове на Регионален клуб „Традиция”.

Историческа справка:

На 2 септември 1885 година трима млади панагюрци – Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков, революционни дейци на съединисткото движение в Панагюрище, без да съгласуват действията си с Централния комитет, организират акция за сваляне на румелийската власт и обявяване на Съединението. Те биват арестувани, но под натиска на събралото се множество и възгласите „Да живее Съединението! Долу Румелия!“, местната власт е принудена да ги освободи. Така първоначалното намерение на БТЦРК да обяви Съединението на 15 септември е провалено. Пред опасността от арестуване на организаторите, комитетът решава да ускори начинанието. Представители на БТЦРК заминават за Чирпан, Сливен и други градове на областта, за да поведат бунтовнически групи към Пловдив. На 5 септември е вдигнато въстание в Пазарджик, където привържениците на Съединението с Княжество България установяват собствено управление. По същото време въстават и селата около Пловдив. При вестта за размириците в областта източнорумелийските власти, в лицето на председателя на Постоянния комитет Иван Ст. Гешов, се допитват до руския консул в Пловдив дали да обявят самѝ Съединението. След като получава отрицателен отговор, правителството разпорежда арестуване на заговорниците и съсредоточава полицейски части в Пловдив. Военните не се подчиняват на заповедите на директора на милицията генерал Август фон Дригалски. През нощта срещу 6 септември войски, командвани от майор Николаев, установяват контрол над Пловдив и, без да срещат съпротива, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Временно правителство, в което влизат представители на войската и на двете южнобългарски партии начело с Георги Странски, обявява обща мобилизация на мъжете от 18 до 40 години за отпор срещу очакваното турско нападение и кани княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението.