Идентификация



Премиерът Бойко Борисов откри многофункционална спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков днес /20 август 2015 година/ официално прерязаха лентата и с това откриха свръхмодерната могофункционална спортна зала „Арена Асарел“ в Панагюрище.


Минути след това бе даден и официалния старт на първото спортно събитие, на което „Арена Асарел“ е домакин - престижният Международен турнир по тенис на маса „GAC Group 2015 ITTF World Tour ASAREL Bulgaria Open”.


Церемонията започна с Тържествен водосвет, отслужен от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов в съслужие с духовенството на града.


В обръщението си кметът Никола Белишки отбеляза, че един от приоритети в Програмата за управление на община Панагюрище в периода 2011-2015 година е създаване условия за утвърждаване на общината като водещ спортен център в страната. Политиката на Общината е към разширяване и обогатяване на спортния календар, насърчаване на масовия спорт и създаване на условия за развитието на високо спортно майсторство, в непрекъснат диалог с всички спортни клубове и бизнеса. Сред приоритетите на Община Панагюрище е развиването на спорта като най-добра алтернатива за младите хора, чрез предоставяне на отлични условия за практикуване на различни видове спорт. Панагюрище е община с традиции в развитието на спорта. Не малко са имената на изявени спортисти, които с постиженията и отличията си са прославили България зад граница на престижни европейски и световни състезания и турнири. За постигането на високи спортни резултати, разбира се е необходимо финансиране и добра материално-техническа база. Община Панагюрище използва всички възможности, не само с общински средства, да бъде стимулирано развитието на спорта. Създават се добри партньорства, привличат се и чужди инвестиции, включително и при условията на публично-частно партньорство – начинът, по-който е изградена многофункционалната спортна зала в Панагюрище „Арена Асарел“ – като публично-частно партньорство между Общината и „Асарел-Медет“ АД. Господин Белишки изказа своята благодарност към проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и към изпълнителното ръководство на дружеството за партньорството при реализирането на поредния значим проект за жителите на община Панагюрище. Кметът благодари и на изпълнителите на строителството за кратките срокове на изграждане на този мащабен обект. Благодарности отправи и към всички председатели, треньори и спортисти от деветнадесетте спортни клуба в общината, обединени в Асоциация на спортните клубове, които прославят Панагюрище в страната и чужбина, като пожела новата зала „Арена Асарел“ в бъдеще да бъде арена, на която нашите спортисти да срещат и побеждават свои противници от европейски и световен мащаб.


При откриването новата спортната зала в Панагюрище премиерът Борисов каза, че в сферата на спорта, когато се работи с душа и сърце, се случват добри неща. „Пример за това е новата гордост на Панагюрище - многофункционалната спортна зала „Арена Асарел”, която открихме.“ – допълни той. Господин Борисов заяви, че държавата ще продължи да съдейства на общината за изграждане на различни обекти, като новата пречиствателна станция в Панагюрище и подмяната на водопроводната и канализационна мрежа. В периода 10-15 септември ще е готово и новото депо за битови отпадъци в общината. Той пожела на всички жители на общината да бъдат здрави, да се трудят и да спортуват, да се радват на много спортни успехи в новата зала.

„Ние вярваме, че смисълът на човешкия живот е всички ние, хората, да работим и живеем така, че да оставим света по-добър след нас“, каза проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет „Асарел-Медет“ АД, компанията инвеститор в „Асарел Арена“. „Нашата амбиция е с подобни проекти да помогнем на община Панагюрище да стане най-доброто място за живеене в България“, допълни той.

Сред официалните гости на церемонията бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, зам.-министърът на енергетиката Жечко Станков и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, евродепутатът Владимир Уручев, посланикът на Беларус в България, депутати от Пазарджишки избирателен район, областният управител на Областна администрация Пазарджик Трендафил Величков и неговите заместници Гинче Караминова и Стефан Мирев, Председателят на Общински съвет – Панагюрище Станимир Велчев и общински съветници, заместник-кметовете на община Панагюрище Галина Матанова и Георги Павлов, кметове на общини и населени места, представители на бизнеса, синдикални организации, волейболистът Любомир Ганев, заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, автомобилният състезател Илия Царски, както и световни и европейски шампиони от близкото и далечно минало – Ана Пелова, Мария Оряшкова, Георги Стойковски, Митко Гръблев, Николай Гушмаков  и др.

Зала „Арена Асарел“ е едно от най-модерните спортни съоръжения в Европа. Проектирана и изградена в пълно съответствие със световните стандарти, тя отговаря на всички изисквания на международните и спортни федерации за провеждане на Световни, Европейски първенства, Купи и Турнири от най-висок ранг и ще даде възможност за развитието на спортната и състезателна дейност както на местните, така и на гостуващите спортисти. Модерното спортно съоръжение е на стойност 14 млн. лв. и дава възможност за провеждане на състезания в над 30 вида спорт. Залата разполага с 2000 места за посетители и е проектирана съобразно най-новите тенденции в архитектурата и обзавеждането на закрити спортни пространства. Съоръжението разполага с две зали – основна и тренировъчна, в която има 250 зрителски места. Сградата разполага с модерно оборудвани съблекални, сауни, кабинети за рехабилитация, фитнес зала, зала за допинг контрол, офиси и др. Доставено е модерно спортно-техническо оборудване и обзавеждане, които осигуряват условия за провеждане на състезания и тренировки в над 30 вида спорт, както и на концерти, фестивали, изложения и др. В сградата има съвременно оборудвани помещения за пресконференции, брифинги и делови срещи. Целогодишно в сградата ще функционира ресторант с капацитет 150 места и живописна тераса с изглед към новото изкуствено езеро с пеещ фонтан. През зимата водната площ ще бъде замразявана, за да се превърне в ледена пързалка.


Преди откриването на зала „Арена Асарел“, кметът на общината Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов посрещнаха официалните гости на събитието и показаха обновения център на града в рамките на реализирания проект "Панагюрище - общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013г.". Делегацията спря за кратко и пред открития преди два дни музикален фонтан пред сградата на Общината.

В Община Панагюрище, до кмета Никола Белишки, по повод откриване на спортната зала "Арена Асарел" се получиха поздравителни писла от побратимения в Беларус град Жодино и от народният представител д-р Дончо Баксанов.

file icon pdf Поздравителен адрес от град Жодино

file icon pdf Поздравителен адрес от народния представител д-р Дончо Баксанов

Последно променен на Четвъртък, 20 Август 2015 23:42