ИдентификацияОбщина Панагюрище ще се включи в Европейската седмица на мобилността Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност. Целта на кампанията, която се провежда от 16-ти до 22-ри септември всяка година е да провокира местните власти в Европа да въведат и насърчат устойчивата градска мобилност, както и хората, да използват други алтернативи за придвижване, а не собствените автомобили. Седмицата завършва с „Ден без автомобили – 22 септември“, в който малките и големите градове определят една или няколко зони само за пешеходци, велосипедисти и градски транспорт за целия ден.

Тазгодишната кампания, в която се включва и Община Панагюрище, е с тема „Избери. Промени. Комбинирай.“. Общината в партньорство с образователни и социални институции, младежки и спортни организации, Обединен детски комплекс и Районно управление „Полиция“, бизнеса, неправителствените организации и гражданите ще разработи програма с инициативите, включени в седмицата на мобилността, която ще бъде публикувана на официалната интернет страница общината.

Мотото на кампанията през 2015 година приканва хората да комбинират различни начини на придвижване, които често водят до по-бързо и по-приятно пътуване. Взимайки умни решения, свързани с вида на използвания от нас транспорт, можем да спестим пари, да подобрим здравето си и да помогнем на околната среда – всичко, което се изисква е добро желание да се опита нещо ново. Като ИЗБИРАМЕ, ПРОМЕНЯМЕ И КОМБИНИРАМЕ ние можем да направим така, че нашето пътуване да работи за нас.

За първи път кампанията Европейска седмица на мобилността стартира преди 13 години. От 2002 година въздействието на кампанията непрекъснато нараства, както в Европа, така и по света. През 2014 година общо 2013 градове от 44 държави са били официално регистрирани в кампанията. Последното участие на община Панагюрище в Европейска седмица на мобилността е през 2013 година. В програмата на Общината при участието й през 2012 година бе постигната една от постоянните мерки на кампанията в подобряване на инфраструктурата с пускането в експлоатация на светофарна уредба на кръстовището на улиците „Хаджи Димитър“ и „Георги Бозаджиев“.