Идентификация



В рамките на Юнски празници на изкуствата от днес Панагюрище се изпълва с вдъхновение, настроение и красота Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С театралния спектакъл „Любопитното слонче“ на Пътуваща Академия "Артисти за деца", представен на сцената на Народно читалище "Виделина-1865" в Панагюрище, бе открита днес /15 юни 2015 година/ юнската седмица на изкуствата "Вдъхновение, настроение, красота".


Заместник-кметът "Хуманитарни дейности" на община Панагюрище Галина Матанова приветства участници и зрители в залата, като започна словото си с известните думи на Пабло Пикасо: "Всяко дете е творец. Въпросът е как да се запази такъв, когато порасне.", след което продължи:

"Тази цел е достижима със силата на всички нас - родители, учители, общественици, творци. Всички ние, които съграждаме общността, в която живеем. Всички ние, които съграждаме средата, в която се развива То - Детето. Колкото тази среда е благодатна на импулси и стимули, толкова повече са възможностите детето с радост да чувства себе си първооткривател на света. Толкова повече са шансовете детето да обича света и да чувства себе си обичано. Заложихме изключителна символика в това тази година да стартираме юнски празници на изкуствата именно с проекта на Пътуваща академия "Артисти за деца" на Фондация ДЕН ГРИ. Проект, на който Община Панагюрище стана съвсем съзнателно партньор, с ясната мисъл какво ще творим заедно, каква подкрепа ще дадем на децата на Панагюрище. Дълбоко вярвам, че мисията на нашата Община е ценностна - подкрепата на всяко едно дете на Панагюрище. Искрено вярвам, че има различни форми на подкрепа, така че всяко дете да чувства себе си уникално, подкрепяно, чрез индивидуалните си нужди. Затова съм много щастлива, че този проект обърна поглед към всички наши деца, направи наистина интеграция и приятелски връзки между децата на всички училища, направи среща между различните центрове за настаняване от семеен тип в община Панагюрище, разкри пред децата красотата, нравствените послания на света, даде им възможност да творят изкуство. Защото днешното първо проявление на юнските празници на изкуствата е именно изкуство за деца и от деца, изкуство от общността - за общността.

С изключително удоволствие днес стартирам Юнски празници на изкуствата "Вдъхновение, настроение, красота" - Панагюрище`2015. Ввярвам, че чрез различните проявления, които предлагаме на вниманието на жителите и гостите на община Панагюрище през тази седмица, всеки един от нас ще открие своето изкуство. Всички ние ще съпреживеем и вдъхновение, и настроение, ще открием отново красотата на света и ще отнесем частица в сърцето си от множеството творчески прояви и срещи с изкуството."


Зам.-кметът г-жа Матанова връчи почетен плакет на председателя на Пътуваща академия „Артисти за деца” г-жа Панайотова.

Благодарност към Академията за предоставената възможност за партньорство от сцената изказа и директорът на ОУ "Проф. Марин Дринов".

Музикални поздрави отправиха Виктория Манева и Йоана Чамова, ученички в ОУ „Проф. Марин Дринов” и Мажоретен състав „Елинор” към ОДК – Панагюрище.


Преди началото на театралния спектакъл хореографът на Академия „Артисти за деца” Вероника Петрова вдигна публиката на крака и накара малки и големи да пеят и танцуват африкански ритми заедно с нея.

Спектакълът „Любопитното слонче” бе представен от малките артисти в неравностойно положение от ЦНСТ за деца и младежи, съвместно с ученици от местните училища и със специалното участие на актрисата Мая Бежанска.


На финала на спектакъла популярната поп певица Поли Генова пя на сцената, заедно с всички деца, участващи в инициативата.

Проектът на Пътуваща академия “Артисти за деца” се проведе през последните 11 уикенда – от 14 март до 13 юни 2015 година в Обединен Детски Комплекс. В него се включиха деца от Основно училище „Проф. Марин Дринов”, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Център за настаняване от семеен тип „Павел Бобеков“, Обединен датски комплекс – Панагюрище, Основно училище „20-ти Април“ и Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“.

Пътуваща Академия “Артисти за деца” е инициатива на Фондация ДЕН ГРИ – платформа за креативност за деца и младежи в неравностойно положение. Тя е стартирала през 2002 година в село Широка Лъка. В момента инициативата се провежда едновременно в два града в България и два – в Африка.