Старт на кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България" от Панагюрище - гласуваме за Панагюрско златно съкровище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова, министрите на туризма и културата Николина Ангелкова и Вежди Рашидов, зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков дадоха старт на петата по ред кампанията "Чудесата на България" на провелата се вчера /11 юни 2015 година/ в Исторически музей в Панагюрище дискусия "Чудесата на България - 2015 г. - нови възможности за културно-исторически туризъм и реклама на страната".

Гласуването е възможно от вчера на страницата на кампанията www.bgchudesa.com.

Тази година в кампанията са обособени три категории - Съкровища, Открития, Атракции. Гласуването ще продължи 6 месеца, а вотът ще е на няколко етапа. До 1 септември ще се избират топ 20 на обектите, до 1 ноември - топ 10, след което ще бъде определена финалната тройка, от която на живо ще бъде избрано Чудо номер 1 на България за 2015 година.

За Панагюрско златно съкровище се гласува в раздел "Съкровища". За изминалите около 12 часа то е с най-голям процент гласове.

На срещата вчера присъстваха проф. Николай Овчаров – съветник на министъра на културата, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, археологът проф. Даниела Агре, зам.-областният управител на Областна администрация Пазарджик Гинче Караминова, зам.-кметът на община Панагюрище и председател на МИГ "Панагюрище - Стрелча - Лесичово" Галина Матанова, кметове на общините Стрелча, Старосел, Пещера, Хисаря, Копривщица, Калофер, Сопот, директори на музеи в Пловдив, Пазарджик, Панагюрище, Сопот, Хисаря, Септември, кметовете на осемте населени места в община Панагюрище, представители на местния бизнес, хотелиери и туроператори, журналисти от местни, регионални и национални медии.

За голямата тема на дискусията - Как България да се възползва по най-добрия начин от летящия старт, който даде изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра /Париж/, организаторът на събитието в. "Стандарт" събра на една маса министрите на туризма и на културата на Р България.

От обсъдените проблеми в областта на опазване, представяне и популяризиране на културно-историческото наследство на България и направените предложения по време на форума бяха поети ангажименти и начертани мерки в посока:

- безплатно посещение на чудесата на България от деца до 18 годишна възраст, а не както е до сега - до 7 години;

- създаване на Световен музей на туризма в България;

- възстановяване от фондация "Цоцорков род" съвместно с община Панагюрище на мястото, на което е открито Панагюрското златно съкровище в местността Мерул;

- промени в законодателството, с цел нормативно да бъде уреден въпроса за по-сериозно данъчно облекчение за меценатството в областта на културата;

- създаване на Фонд "Културно наследство";

- създаване на национална карта на културно-историческите маршрути и стимулиране на вътрешния туризъм.

По време на дискусията министър Ангелкова обяви, че в периода 3-5 юли, тази година, в Париж на Пале Роял ще бъде организиран мини туристически панаир на България с реклама на страната ни, съпътстваща изложбата в Лувъра. На панаира България ще бъде представена с туристическите си маршрути, сувенири и храни. Министърът на туризма анонсира и предстоящо гостуване на китайски туристи у нас, като туристическите маршрути ще бъдат комбинирани с посещения в съседна Румъния или Турция и Гърция. За целта предстои при предстоящото си посещение в Китай г-жа Ангелкова да подпише меморандум.

Домакин на проведената дискусия "Чудесата на България - 2015 г. - нови възможности за културно-исторически туризъм и реклама на страната" бе Община Панагюрище. То се организира в Панагюрище от в. "Стандарт", с финансовата подкрепа на "Асарел-Медет" АД.

Гостите бяха посрещнати традиционно по стар български обичай с пита, мед и шарена сол.

Преди началото на дискусията Представителен фолклорен танцов състав "Тангра" при Народно читалище "Искра - 1872", село Попинци, отправи специален поздрав към гостите на събитието.

Представителен фолклорен танцов състав „Тангра” е основан през 2003 година към Народно читалище „Искра-1872” с. Попинци от хореографа Мария Терзийска. На база на утвърдената местна традиция в автентичния и обработен танцов и музикален фолклор, състава набира скорост, трупа опит и успехи през годините. Той дава поле за изява и развитие на децата от село Попинци като работи по методите и структурите на вече утвърдили се детски ансамбли. През всичките си 12 години на развитие, един от приоритетите в програмата на танцовия колектив винаги е бил поддържането и съхраняването на местния фолклор, но наред с това, опознава и спецификата на танците от всички етнографски области.Тази практика през годините оформя един разнообразен и пъстър репертоар, в който могат да се видят танци от всички етнографки области.

През 2014 година съставът бе удостоен със званието Представителен състав на международната организация ЦИОФФ, официален партньор на Юнеско.

Последно променен на Петък, 12 Юни 2015 07:31