Идентификация



Панагюрище почете паметта на Христо Ботев Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На 2 юни, точно в 12:00 часа на обед, така както цяла България и Панагюрище почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на героите, дали живота си за свободата на родината. В продължение на 2 минути сирените в града с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит.


С поклонение и поднасяне на цветя пред Вечния огън на Национален мемориален комплекс „Априлци” тържествено бе отбелязана 139-та  годишнина от гибелта на Ботев и неговата чета. Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей - Панагюрище, припомни фактите от славната история на България от създаването на БРЦК, през Априлската епопея от 1876-та, до героичната гибел на Ботев на 20 май, същата година /2 юни - нов стил/ на Вола.


Мартин Предьов - ученик от Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм рецитира стихотворението "На Ботев" от Недялко Йорданов.


Венец пред Вечния огън поднесе кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки. Венци и цветя на признателност бяха поднесени и от Общински съвет - Панагюрище, Исторически музей, Общински младежки парламент, Обединен детски комплекс, институции, културни организации, училища, предприятия и признателни граждани.