Идентификация



24 май - най-светлият, най-лъчезарният, най-българският празник Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Ден земен като живота ни, древен като мисълта ни, топъл като дирята на духа ни! В него има всичко - и радост, и цветя, и деца, и България!

По традиция днес празничното шествие в Панагюрище, посветено на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе водено от Духов оркестър "Делчо Радивчев" при Народно читалище "Виделина-1865", с диригент Андрея Манев и капелмайстор Димитър Найденов.

През централния площад "20-ти април" преминаха блоковете на официалните лица с кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и неговите заместници г-жа Галина Матанова - ресор "Хуманитарни дейности", г-н Георги Павлов - ресор "Стопански дейности", заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Стефан Мирев, председателят на Общински съвет- Панагюрище г-н Станимир Велчев и общински съветници, ветераните учители, свещеници от Панагюрска духовна околия - Архиерейският наместник Негово Всеблагоговейнство протойерей Атанас Манолов, Негово Благоговейнство отец Петър и Негово Благоговейнство отец Димитър, културни дейци от Общинска библиотека "Стоян Дринов", Градски исторически музей, Народните читалища и журналисти от средствата за масова информация в община Панагюрище.

В празничното 24-то майско шествие се включиха деца, девойки и младежи от всички детски градини и училища в Панагюрище.

Обединено детско заведение "Райна Княгиня"

Обединено детско заведение "Звънче"

Целодневна детска градина "Пролет"

Целодневна детска градина "Брезичка"

Целодневна детска градина "Първи юни"

Основно училище "20-ти април"

Основно училище "Проф. Марин Дринов"

Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм

Средно общообразователно училище "Нешо Бончев"

Последни в шествието преминаха танцьорите от Формация за народни танци "Средногорска жарава"

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки тържествено издигна националния трибагреник под звуците на химна на Република България.

Празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завърши с общоучилищния химн "Върви, народе възродени".


Минути след това площадът се огласи от песните на Поли Паскова и Христо Косашки и се изви най-дългото Панагюрско хоро. По този начин Панагюрище стана част от Световната медийна кампания „Дръж се земьо, българин те гази“ и Националния проект „Аз харесвам българските фолклорни танци“. Панагюрци доказаха, че 24 май - денят, който носи омаята на пролетта, уханието на здравеца и люляка и който крие в себе си една Великденска тържественост, защото това е Велик ден в българския календар, е Ден на единението и силата на българския дух.

Последно променен на Неделя, 24 Май 2015 18:24