В село Баня ще бъде открит бюст-паметник на инж. Иван Груев Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес /23 май 2015 година/, от 17:00 часа, на входа на село Баня ще бъде открит бюст-паметник на лесовъда инж. Иван Груев.

Създаването на бюст-паметник на Иван Груев е по настояване на Инициативен комитет от селото. Идеята се зародила преди година и половина. Автор и изпълнител на проекта е скулпторът с бански корени Добри Гочев, който по настоящем живее в Пазарджик. Проектът се реализира с дарителски средства.

Иван Делчев Груев е роден в село Баня на 10 март 1922 година. Завършва висшето си образование в Аграрно-лесовъдния факултет на Софийски университет. Специализира в Русия. Работи като лесовъд - началник на отдел, а по-късно е главен инженер в Главно управление по горите. Бил е и заместник-министър на горите и горската промишленост. От 1986 година до пенсионирането си е председател на Асоциация по горите и горската промишленост. Инж. Иван Груев умира на 31 юли 2002 година.

Под ръководството на инж. Груев се изработва План за залесяването и укрепването на водосбора на язовир "Искър". Той съдейства за създаването на залесителни и укрепителни съоръжения на водосбора на язовир "Тополница" и за корекцията на коритото на река Луда Яна и нейните притоци. Бил е част от инициативния комитет за изграждане на Мемориален комплекс "Априлци" в Панагюрище. Негово дело са и лесопарк "Априлци" и мемориалната пътека в местността Оборище, а в село Баня - площада с паметника на Поп Грую Бански и Културния дом. Като лесовъд, заемал ръководни длъжности Иван Груев е работил за опазване на горите, както и за подобряване тяхното състояние и създаване на нови горски масиви.


 

Последно променен на Събота, 23 Май 2015 08:07