Идентификация



Тържествен концерт и празнично шествие по повод 24 май в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 


По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 22 май 2015 година /петък/, от 18:00 часа,   в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище ще се състои Празничен концерт „За буквите“. В концерта ще участват деца от Обединен детски комплекс – Панагюрище, Танцова формация „Жарава“ и лауреатите от Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие – 2015“ Виктория Манева и Габриела Шкодрева. По традиция концертът ще   започне с церемония по връчване на ежегодните почетни отличия  „Учител на година“, „Творец на годината“, „Творец на Панагюрище“ /за цялостен принос за развитие на изкуството и културата в община Панагюрище/ и „Златен ритон“ на Община Панагюрище.

Честване на 24 май /неделя/ е с начален час 10:30 и ще започне по традиция с празнично шествие на образователните и културните институции в Панагюрище на площад „20-ти април“.

Празникът през 2014 година получи своята нова визия – с тържествено издигане на националното знаме на Република България от кмета на общината г-н Никола Белишки, звучене на българския всеучилищен химн „Върви народе, възродени“, по-различната от предходните години подредба на представителните блокове на училищата и детските градини и като завършек на програмата – концерт на Поли Генова, изпълнения на народни танци от формация към Представителен мажоретен състав на Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“ и демонстрация от Спортен клуб по таекуон-до „Один“.

През настоящата година празникът за буквите на 24 май ще затвърди тази визия, като празничното честване ще завърши с концерт на Поли Паскова и Христо Косашки.

Всички заедно ще се опитаме да направи най-дългото Панагюрско хоро, като по този начин Панагюрище ще стане и част от Световната медийна кампания „Дръж се земльо, българин те гази“ и Националния проект „Аз харесвам българските фолклорни танци“.