Идентификация



МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ „ПЪСТЪР СВЯТ“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

снимка архив 2014 година

Тази година, в дните на 15 и 16 май, Панагюрище ще бъде домакин на Международен младежки танцов фестивал “Пъстър свят”. В него   ще вземат участие 11 състава от България, Румъния, Сърбия /Белград и Тутин/ и Черна гора.

Посланик на фестивала „Пъстър свят“ е народният певец Николай Славеев, известен като Славеят на Родопите.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. ДАНИЕЛА  ДЖЕНЕВА  - заместник ректор на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство и главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Тракия“ Пловдив. Проф. Дженева е председател на жури на конкурсите „Голямата танцова награда на София“, „Златна Гега“ в НУМТИ - Котел,  „Рила ни гледа“ – Дупница, „Море от ритми“ – Балчик, както и на конкурси в градовете Варна, Плевен, Калофер, Арбанаси, Търговище и Чирпан.

Членове на журито ще бъдат ХРИСТО ДИМИТРОВ - български хореограф и режисьор, известен като създател и продуцент на Националния фолклорен ансамбъл „Българе”[1] /Талантливият хореограф и режисьор създава през годините - музикално-танцовия спектакъл „Това е България”, „България през вековете”,  „Албена” и т.нар. събитийни спектакли „Морски истории”, „България в Европа”, „Последната нощ на Апостола” и др. Създава Фондация „Българе“ (2004), чиито задачи са да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство у нас и в чужбина. Учредява Национално движение „Второ Българско Възраждане“ (2005), привличайки към идеите му много патриоти от различни слоеве на българското общество. През 2014 година по негова идея и с активното му участие се учредява Сдружение „Пазители на българщината”, като е избран за председател на Управителния съвет. През 2014 година е носител на Почетен знак „Златен век” (печат на Симеон Велики) и грамота от Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура, по повод 24 май./ и проф. д-р АНТОН ХРИСТОВ АНДОНОВ - ръководител на катедра "Хореография" в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив, балетмайстор в Ансамбъл "Тракия" – Пловдив, член на жури в международни и регионални фестивали и конкурси като: Международен танцов фестивал „Съзвездия от таланти“ - Несебър, Националния фолклорен фестивал „Море от ритми“ - Балчик, Националния танцов конкурс „България танцува“ - Димитровград и др.

По програма Международният танцов фестивал „Пъстър свят“ ще започне в 18:00 часа на 15 май 2015 година с дефиле на участниците от площад „Райна Княгиня“ до площад „20-ти април“. Официалното откриване на фестивала и концерт на съставите от Румъния, Сърбия и Черна гора ще се състои на площад „20-ти април“ от 18:30 часа. На 16 май, на централния площад в Панагюрище, от 10:00 часа, ще започне конкурсната програма и ще продължи до късния следобед. Награждаването и галаконцертът на лауреатите от конкурса са с начален час 18:00ч.


 

Фестивалът „Пъстър свят“ се провежда и по проект „Популяризиране на местното фолклорно наследство, чрез провеждане на Младежки фолклорен фестивал в град Панагюрище“ по мярка 323 „Опазване и подобряване на селското наследство“. Договорът за изпълнение на проекта е сключен между Община Панагюрище, Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция и Местната инициативна група „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“. За реализирането на проекта са закупени пейки за публиката, осигурена е сцена за провеждането му, изработени са сайт на фестивала, филм и рекламни материали, с цел популяризирането му. Реализирането на проекта цели да съхрани културното наследство и традициите на региона, да се създадат условия за развитието на туризма и свързаното с него опазване на природното и историческо наследство, да привлича млади хора от страната и чужбина, които да се приобщават към фолклорните традиции. По този начин се цели да се съхрани и развива културната идентичност на народите, чрез популяризиране на характерните им танци и фолклорните традиции. Общата цел на проекта е община Панагюрище да се превърне в престижен културен и фестивален център в региона и страната, популярна дестинация за културно-исторически туризъм, чрез провеждане на значими културни събития, подкрепящи можещите и талантливи хора, чрез предоставяне на възможности за развитие на изкуството във всичките му форми и съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство. Проектът цели още повишаване на интереса към алтернативните форми на туризъм, чрез провеждането на Международен младежки танцов фестивал, който да покаже че музикално-танцовите традиции на отделните етнографски области в България и характерните танци на народите представляват пъстър букет, който е част от националната и световната култура.

Проектът за реализиране на Международния младежки танцов фестивал е свързан с изпълнението на Общинския план за развитие 2007-2013 година на община Панагюрище, както и с изпълнение на Общинския план за младежта, Програмата за развитие на туризма и Програмата за управление на община Панагюрище 2011-2015 година. Той ще спомогне за провеждането на гъвкава туристическа политика на общинско ниво, чрез използване на културния календар на Община Панагюрище за туристически цели, както и за развитието на проекти с младежка насоченост и широко участие на младите хора. За партньори в организирането и провеждането на Фестивала са привлечени младежите от Общински младежки парламент – Панагюрище.

Последно променен на Понеделник, 11 Май 2015 06:01