Идентификация



Приет е отчет за изпълнение Програмата за развитие на туризма на територията на община Панагюрище за 2014 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Отчет за изпълнение Програмата за развитие на туризма на територията на община Панагюрище за 2014 година и План за действие към нея, бяха представени от експерта по туризъм към Общинска администрация Радка Костуркова и приети на редовно заседание на Общински съвет – Панагюрище.

Развитието на туризма в община Панагюрище се планира на основата на наличните ресурси и потребности. Доказаният туристически потенциал и незавидната изходна позиция на реалния туризъм в община Панагюрище налагат набелязването на конкретни мерки и цели за създаване на благоприятни условия за развитието му.

Рационалното взаимодействие между Община, бизнес, търговия, туристическа индустрия, НПО, туристически дружества и всички заинтересовани страни в туризма е в основата на постигане на посочените цели.

Представеният Отчет цели публичност и популяризиране на реализираните дейности от Плана за действие към Програмата за развитие на туризма в община Панагюрище за 2014 година. Годишна програма за развитие на туризма в община Панагюрище е разработена в изпълнение на член 10 от Закона за туризъм в Република България. Тя е в съответствие с националните приоритети в развитието на сектора в България и Европейския съюз до 2020 година, с местните туристически ресурси, потребности, както и богатото културно-историческо наследство на района. Програмата за развитие на туризма в община Панагюрище за 2014 година е приета с решение на Общински съвет № 530/29.04.2014 година.

Програмата определи и систематизира целите, мерките и проектите, чиято реализация води до утвърждаване на устойчиви схеми за развитие и управление на туристическите дейности в община Панагюрище.

В Плана за дейности и мерки за 2014 година, неразделна част от Програмата за развитие на туризма, се разпределиха ролите и отговорностите на заинтересованите страни, за да не се натоварва администрацията с невъзможни очаквания от една страна, и от друга - да се увеличат шансовете за реално изпълнение на заложените дадености. Планът за действие към Програмата за развитие на туризма в община Панагюрище бе обезпечен с бюджетни средства от бюджет 2014 година – 12 000 лева.

Основна роля при изпълнението на Програмата за развитие на туризма в община Панагюрище играе Консултативния съвет по туризъм към Кмета на Община Панагюрище.

Приходите от туристически данъци и такси, събирани на територията на община Панагюрище до 31.12.2014 година са 16 007,30 лева.

През 2014 година Програмата за развитие на туризма се изпълняваше с активното участие на всички заинтересовани от развитието на туризма институции в общината – общинска администрация, бизнес, НПО, държавни структури, читалища, училища и други. Заинтересованите страни – хора и институции, са включени в процеса на планиране, за да се гарантира, че изработената програма отразява нуждите им и постига баланс между интересите на всички тях.