Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗВА 139 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Тържественото отбелязване на 139-та годишнина от Априлското въстание в Панагюрище днес /1 май 2015 година/ започна в 10:00 часа с Литийно шествие и пренасяне на Поибренския сребърен кръст /придружавал Хвърковатата чета и свидетел на гибелта на Георги Бенковски/ от Историческия музей до централния площад "20-ти април".


С тържествен ритуал, на историческия площад "20-ти април", бе издигнато Националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище Никола Белишки.


С внасянето на Поибренския сребърен кръст в църквата “Св. Богородица” започна Панихида в памет и за упокой на душите на загиналите в Априлското въстание.


 

С поклонение и поднасяне на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”, бе почетена паметта на героите от Април 1876-та.


В знак на признателност към делото на Априлци, венци бяха поднесени от името на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, от Общинското ръководство, от Общински съвет – Панагюрище, от името на Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай и свещеници от Панагюрска духовна околия, от Областна администрация - Пазарджик,  от делегацията на побратимения град Кавадарци, Република Македония, от името на Министъра на отбраната и от името на началника на отбраната на Република България, от Сдружение на възрожденските градове и общности "Възраждане за 21 век", от общински организации на партии, институции, училища, читалища, фирми, медии и граждани.


Ръководството на община Панагюрище изказва своята благодарност към Негово Всеблагоговейнство протоиерей Атанас Манолов – Архиерейски наместник и към свещениците от Панагюрска духовна околия, към Регионален клуб “Традиция”, Исторически музей – Панагюрище, Духов оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865” и към всички граждани, включили се в честването на годишнината от Априлското въстание.