Идентификация



Официално откриване на ХI Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“-Панагюрище`2015 Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

„За единадесети пореден път сме тук, в Панагюрище, за да дадем началото на Национален фестивал „Родолюбие“. Горд съм, че за единадесети пореден път на панагюрска сцена ще звучат патриотични песни, песни за България, песни за дома, за родителите, песни за приятелството – песни за най-важните човешки изконни ценности. Затова, скъпи участници, пожелавам на всички Вас да си тръгнете от тук с незабравими и ценни мигове, положителни емоции, много приятели и много усмивки. Тук е мястото да благодаря на Организационния комитет, под председателството на г-жа Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, за неуморния труд и енергия, с които те направиха така, че този фестивал да се случи. Обръщам се и към многоуважаемото жури, като пожелавам спорна работа в нелеката задача сред най-добрите участници да избере най-добрите. Нека оня патриотичен дух и заряд, който го има в Панагюрище да бъде винаги жив, да се разпространява и години след нас. На добър час!“


С тези думи днес /18 април 2015 година/ кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки официално откри ХI Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“-Панагюрище`2015.


Тържественото откриване на фестивала се състоя в Театър Дом-паметник, Панагюрище точно в 12:30 часа. Песента на фестивала „Българийо, обичам те“ по текст на Дочка Кацарева, музика на Хайгашот Агасян и аранжимент на Евгений Платов, бе изпълнена от Виктория Манева, Надежда Ковачева и София Манолова – възпитанички на Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов“, с музикален педагог г-жа Нона Немигенчева.


В програмата по официалното откриване на единадесетия Национален фестивал „Родолюбие“ взеха участие първите носители на голямата награда „Живият пламък“ през 2005 година Вокална група „Звъника“ към Обединен детски комплекс в град Плевен, с художествен ръководител г-жа Ваня Делийска. Те изпълниха песента „България се ражда“ и музикалната композиция „Моя България“.


Програмата продължи с изпълнение на момичета от Мажоретен танцов състав „Елинор“ при Обединен детски комплекс – Панагюрище с художествен ръководител г-жа Елеонора Найденова.


По традиция, преди официалното откриване на фестивала, организатори и участници, водени от Мажоретен танцов състав „Елинор“ и Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина – 1865“, се включиха в Празнично шествие от централния площад „20-ти април“ в Панагюрище до Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, където в знак на признателност към делото на героите от Април 1876-та бяха поднесени венци и цветя.

Единадесетото издание на Националния фестивал да млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ – Панагюрище`2015, се посвещава на 165-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература, българският поет и писател, драматург и народен будител Иван Вазов. Написаните от него заветни слова „Всичко българско и родно – любя, тача и милея“ са мото на фестивала „Родолюбие“.