Идентификация



Поредица от инициативи по повод Световния ден за повишаване на информираността за аутизма се реализират в община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По повод 2 април – Световният ден за повишаване на информираността за аутизма, на 1 април 2015 година, по инициатива на Община Панагюрище и Ресурсен център – Пазарджик, в Сесийна зала в сградата на Общинска администрация – Панагюрище, се проведе първа по темата кръгла маса под наслов „Аз познавам дете аутист, аз обичам дете аутист! Разбирам, споделям, подкрепям!“.

Форума откри зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова – посланик на добра воля на кампанията.


Участници в кръглата маса бяха зам.-директорът и екипът на Ресурсен център – Пазарджик, директорите на социални услуги в община Панагюрище, директорите  на училищата в община Панагюрище, представители на дирекция „Социално подпомагане“ – Панагюрище, екипът на Дневен център за деца с увреждания „Дъга“, родители, журналисти от местните средствата за масова информация, представители на Български младежки Червен Кръст – дългогодишни приятели на децата.

Представена бе въвеждаща презентация за широкия спектър от специфични прояви на аутизма, както и тревожната статистика за нарастващия брой на попадащи в спектъра в световен мащаб – 1 на 110 деца.

Статистика за броя деца със специални образователни потребности /СОП/, обучавани в община Панагюрище, квалификацията на кадрите, както и проектът „Включващо обучение“ в Основно училище „Проф. М. Дринов“ и Целодневна детска градина „Първи юни“ са част от мерките, които Общината докладва пред присъстващите. При 36 деца със СОП за 2010 година, през 2015 година в община Панагюрище броят им е вече 43.

Специалистите от Ресурсен център – Пазарджик споделиха развитието си в подкрепа на индивидуалните потребности на всяко едно дете, както и своите законодателни инициативи и предложения за промени в новия Закон за предучилищно и училищно образование.


Срещата премина при активен диалог от страна на участниците – позиции изразиха родителите, директорът на ДЦДУ „Дъга“, ресурните учители в община Панагюрище, екипите работещи по проект „Включващо обучение“, младите червенокръстци, журналисти. В хода на дискусията бяха набелязани конкретни предложения за подобряване на сътрудничеството между всички институции, в полза на детето – включване на родителите като активен член на сформирания от заместник-кмета  Матанова Съвет за социално сътрудничество и при управлението на ДЦДУ „Дъга“, разработване от Община Панагюрище, съвместно с Ресурсен център - Пазарджик на План за лятна академия – поредица от специализирани занимания от специалисти в подкрепа на децата през летния период, договаряне на по-голям брой щатни специалисти за община Панагюрище от новата учебна година.

Г-жа Матанова изрази благодарността за безрезервната подкрепа на всички, които разпознават и посвещават себе си на мисията – да подкрепяме и стимулираме всяко едно дете, както и на доказаните приятели на децата – БМЧК, БЧК, Лайънс клуб, Ротари клуб, на  Пепа Машева, Стефка Стефанова, Вера Богоева.

Провелата се кръгла маса е първата от поредица инициативи през годината в подкрепа на децата със специални образователни нужди, които предвижда Матанова.

Днес /2 април/, когато  светът отбелязва Международния ден за повишаване на информираността за аутизма, ще бъдат реализирани специални практически занятия с децата, ресурсните учители, екипът на ДЦДУ „Дъга“, БМЧК.

Известна е следната фраза:

„Аутистичните  личности нямат долна и горна граница. Те могат всичко и…нищо.“  Звучи странно, но е факт и трябва да знаем, че:

Аутизмът не е болест, а състояние.

Аутистичният спектър е изключително широк и той обхваща както невербални и затворени напълно в себе си деца, така и много високофункциониращи, които смятат наум 3- или 4-цифрени числа, но не могат да комуникират по „общоприетия” начин с връстниците си.

През последните години, макар и да е доста трудна диагностиката, тази „диагноза“ статистически изглежда така:

Преди 20 години, 1 на 10 000 деца страдаше от аутизъм.

Преди 5 години, 1 на 500 деца страдаше от аутизъм.

През 2008 г., 1 на 150 деца страдаше от аутизъм.

През 2010 г.,1 на 110 деца в света се диагностицира с аутизъм.

Според статистиката на Министерството на здравеопазването на Република България, в страната ни има над 16 000 деца, страдащи от състояние/синдром на аутизъм, като броят им расте. Предполага се, че има лица без диагноза. В България, към настоящия момент, аутизмът рефлектира минимум върху 60 000 човека.

Сигурно не сте подозирали, но аутистите могат да преуспеят и да станат дори известни. Сред личностите, които са се справили със странностите си и са успели да останат в историята и да покорят върхове са Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Айнщайн, Стивън Спилбърг, Джим Кери и Стив Джобс.

Наричаме децата със специални образователни потребности „специални деца“, а те самите се определят като различни деца от Специална планета.

„Аз съм специално дете. Специално съм от мига, в който пожелах да видя света. Чакали са ме като всяко чакано бебе, името ми дълго и с обич избирали, във варианти за момче и за момиче.“

file icon doc Писмо от Специалната планета на различните деца


Последно променен на Четвъртък, 02 Април 2015 07:01