Идентификация



Заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова връчи Националната награда за литературна критика "Нешо Бончев" за 2015 година на Катя Зографова Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

В последния ден на месец март, в Исторически музей – Панагюрище, бе връчена  Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” на тазгодишния носител Катя Зографова.


„За мен, като панагюрка, е особено голяма чест удостояването ми с Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“. Носителка съм и на куп други престижни награди, но никога не съм била така безкрайно щастлива, както ме кара да се чувствам днес приза с името на панагюреца Нешо Бончев.“ - сподели г-жа Зографова.


Наградата - плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище, бе връчена от заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, г-н Игор Чипев – държавен експерт в Министерството на културата на Република България и г-н Иван Станчев - председател на фондация „Съкровищата на Панагерик”.


Събитието, като поанта на традиционните Бончеви празници през март, бе  открито в Информационната зала на експозицията „Панагюрско златно съкровище“ и  се проведе под надслов „Съкровищата на България“. Петър Терзийски, ученик в Средно общообразователно училище „Нешо Бончев“ рецитира стихотворението на Атанас Далчев „Към родината“. Гостите на събитието имаха възможността да видят    презентацията „Траките, древни и мистични“ на Йоана Ботева, ученичка от единадесети клас в СОУ „Нешо Бончев“, с която тя зае първо място във втора възрастова група на общински конкурс, проведен в началото на декември 2014 година по повод годишнина от откриването на Панагюрското златно съкровище.


Официалната церемония по връчване на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ се състоя в залата-трезор с експозицията „Панагюрско златно съкровище“. Гостите бяха посрещнати с изпълнение на гайда от Марин Кушлов и се насладиха на танц, изпълнен от момичетата от Представителния мажоретен състав при СОУ „Нешо Бончев“, с ръководител Мария Бензарова. Директорът на гимназията г-жа Веска Барова приветства присъстващите, като подчерта, че Бончевите празници не само почитат паметта на патрона им, но по този начин се изпълнява и мисията на училището да моделира ценностната система на учениците, защото за всеки човек е много важно какво ще остави след себе си.


Заместник-кметът на община Панагюрище г-жа Матанова благодари на всички учители, ръководители и възпитаници на СОУ „Нешо Бончев“, за това, че заедно творят глобалната тема „Светът обича успелите“, а успелите знаят да подкрепят останалите и да проправят светлина и по техния път. Тя обяви официално тазгодишния носител на наградата за литературна критика г-жа Катя Зографова и припомни, че за втора поредна година носител на Национална награда „Нешо Бончев“ е панагюрец /за 2014 година носител на наградата бе писателят с панагюрски корени Боян Ангелов/. „Някак по особен начин Това прави още по-съкровена наградата предвид факта, че за нас е висока чест и  гордост да имаме за съгражданин толкова ярък и бележит, може би един от най-ярките възрожденци Нешо Бончев.“ – допълни в изказването си г-жа Матанова.


Официалната церемония завърши с връчване на грамоти на победителите от поетичния конкурс, проведен в СОУ „Нешо Бончев“, по случай патронния празник на училището. Грамотите бяха връчени от г-жа Катя Зографова. В първа възрастова група на първо място е класиран Атанас Хитов, на второ - Владислав Бранчев, Маргарита Баракова, Ангелина Караколева, Красимир Гушмаков, Стоян Раков, Станимира Богоева, на трето - Ивон Гърбешкова. Втора възрастова група - първо място за Анастасия Лулчева, второ място за Стояна Караджова, трето място за Иванина Добрева и две поощрителни награди за Николай Петришки и Стоян Иванов. В трета възрастова група – първо място за Ивана Бобекова, второ място за Полина Панайотова и трето – за Жана Загарьова.