Идентификация



Фолклорен танцов състав Тангра определен за Представителен от CIOFF® България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

снимка архив

Фолклорен танцов състав "Тангра" при Народно читалище "Искра-1872" - село Попинци, с ръководител Мария Терзийска, получи поредно признание, като бе обявен за „Представителен фолклорен танцов състав на CIOFF® България“. Това стана факт след като ФТС "Тангра" се представи достойно в двата етапа на Четвърти национален преглед на фолклорните състави 2013 - 2014 година, организиран от Националната Секция на CIOFF® България /Международен Съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, официален партньор на ЮНЕСКО/.

В периода 28 - 29 март 2015 година Национална Секция на CIOFF® България проведе петнадесета поред национална среща–семинар във Велико Търново с над 150 участника от цялата страна - хореографи, ръководители на клубове за народни хора и специалисти, работещи в областта на нематериалното културно наследство. На срещата бяха обявени официалните резултати и връчени дипломите на представителните ансамбли от Четвърти национален преглед на фолклорните ансамбли, проведен през 2013 – 2014 година.

Една от основните цели на Националната Секция на CIOFF® България е да съхранява духовното и културно наследство чрез музика, песен и танц, както и да подкрепя дейностите на своите членове, работещи в сферата на фолклора, танцовата самодейност и нематериалното културно наследство. Провеждането на прегледа е превърнато в традиция, която дава възможност за творчески изяви и актуализиране състоянието и художественото ниво на българските колективи и ансамбли с цел престижно международно представяне. Прегледът дава възможност на НС на CIOFF® за преглед на новия репертоар на ансамблите, обогатяване на концертната дейност на съставите и представяне на художествените им постижения, оценка на израстването на съставите в художествено и творческо отношение, избиране на Представителни ансамбли на Националната Секция на CIOFF® България в различните категории за представяне на България на Международни Фолклорни Фестивали в чужбина.