Идентификация



Ясен е носителят на наградата за литературна критика "Нешо Бончев" Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

На заседание на жури, специално излъчено със Заповед на кмета на община Панагюрище, днес /24 март 2015 година/ в Министерството на културата на Република България бе определена за носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев” за 2015 година българският писател и литературовед Катя Зографова.

Катя Зографова е родена на 11 май 1957 година в град Панагюрище. Автор е на 8 книги: "Вечните странници (Из тайните на митологичното в българската литература)" (1996), "Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта" (2001), "Интелектуалецът Емануил Попдимитров" (2001), "Орчо войвода или преображенията на българското юначество" (2006, І и ІІ изд.), "Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането да наши дни" (2006), "Любовен архив" (2007), "Забравеният възрожденец Динко Зограф" (2008; 2010, ІІ доп. изд.), "Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)" (2009). На 25 март 2015 година в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ предстои представяне на най-новата книга на авторката „Знаменити, забравени, забранени“, на издателство „Изток-Запад“. Катя Зографова има над 600 публикации в печатните медии: участва в научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за световноизвестни, но и за забравени/"забранени" писатели, за български художници; консултирала е документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, кафе-сладкарница "Цар Освободител" ("Възстановка"). Изследванията й са съсредоточени върху периода на 20-те - 40-те години на ХХ век, а сред темите, които я занимават, са постиженията на "многоликата българка" във всички области на културата, обществения и социалния живот; възкресяването на забравени и "забранени" автори; авангардният "синтез на изкуствата"; "неразтълкуваният Вапцаров". Книгата й за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а "Многоликата българка" - с националната награда "Блага Димитрова". Нейни текстове са превеждани на италиански, македонски и руски. Членува в Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон "Евгения Марс" и Женското патриотично дружество "Райна Княгиня".

Номинации за носители на престижната награда тази година са направени от Съюза на независимите български писатели, от Съюза на българските писатели, от Фондация „Съкровищата на Панагерик“ и от Клуба на носителите на наградата „Нешо Бончев“. Те са разгледани от жури в състав: Игор Чипев - представител на Министерство на културата, писателят Боян Ангелов –носител на наградата „Нешо Бончев” за 2014 година, акад. Благовеста Касабова – литературен критик и носител на наградата „Нешо Бончев” за 2011 година, Магдалена Македонска – главен експерт „Култура и вероизповедания” в Община Панагюрище и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагерик”. На днешното заседание е взето единодушно решение Катя Зографова да е носител на приза за тази година.

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев”, учредена през 2009 година от Община Панагюрище и Министерството на културата, ще бъде връчена на 31 март 2015 година от 17:30 часа в Исторически музей – Панагюрище. Съгласно Статута за определяне носителя на Националната награда за литературна критика “Нешо Бончев”, носителят на приза ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Връчва се в град Панагюрище по време на традиционните Бончеви празници през месец март.